Plagiatul lui Victor Ponta (miercuri, 20 iunie 2012)

P

          Presa noastrǎ a fǎcut mare vâlvǎ de faptul cǎ, într-un articol din respectabila revistǎ Nature, a fost publicat un articol, în care se afirmǎ, pe bazǎ de documente, cǎ teza de doctorat a lui Victor Ponta, premierul Guvernului României, este un plagiat în cea mai mare parte. Nu cunosc datele problemei, dar înclin sǎ cred cǎ revista Nature nu risca publicarea unui asemenea subiect, dacǎ nu avea la bazǎ o amplǎ documentare, mai ales datǎ fiind miza politicǎ a subiectului.

          Întors de la Viena, unde a fost într-o delegaţie oficialǎ, premierul Victor Ponta a fost chestionat, la aeroport, în legǎturǎ cu acuzaţiile de plagiat, dar a dat rǎspunsuri ironice, zeflemitoare, afirmând cǎ “tot el se va duce la Bruxelles, nu Bǎsescu” (a fost o disputǎ privind personalitatea care va reprezenta România la o reuniune importantǎ de la Bruxelles).

          Ulterior, Ponta a revenit asupra chestiuii, spunând cǎ, în anul în care şi-a redactat teza, nu exista regula citǎrii, ceea ce este o mare minciunǎ, în care nu crede nici autorul, din moment ce existǎ şi unele note în lucrarea sa. Rǎspunsul îmi aminteşte de plagiatul unui profesor de la Universitatea “Ştefan cel Mare “ din Suceava, care a plagiat o lucrare a unei autoare franceze (despre Proust), afirmând cǎ secretara a încurcat … dischetele când a dus cartea la editurtǎ!

          În orice caz, dacǎ se va dovedi cǎ teza sa a fost plagiatǎ, Victor Ponta ar trebui sǎ îşi dea demisia urgent, aşa cum au fǎcut fostul preşedinte al Ungariei, Pal Schmitt, şi fostul ministru german al apǎrǎrii, Karl Guttenberg, şi aceştia dovediţi cǎ au plagiat. Cunoscând moravurile politice româneşti, sunt convins cǎ premierul Ponta nu va demisiona. Oricum, aflu cǎ s-a sesizat Universitatea din Bucureşti, prin Facultatea de Drept, precum şi organul de resort din Ministerul Educaţiei.

          Am publicat, în cartea mea, Cum se scrie un text ştiinţific, un capitol întreg, Originalitate şi plagiat, şi poate îl voi posta pe acest blog, sǎ se vadǎ ce înseamnǎ un plagiat. În legea federalǎ americanǎ, de pildǎ, se spune cǎ reproducerea identicǎ a opt cuvinte dintr-o lucrare, fǎrǎ indicarea sursei, se considerǎ plagiat, respectiv furt intelectual, care va fi pedepsit. Dar noi suntem în România, unde totul este posibil!

Adaugă comentariu