O nouă poetă: Camelia Ion-Radu

 
Excelenţa Sa, ambasadoarea României în Peru, Doamna Camelia Ion-Radu

Cu ocazia unei călătorii făcute în Peru, am aflat că Excelenţa Sa, Doamna Camelia Ion-Radu, ambasadoarea României în Republica Peru, Bolivia şi Ecuador, este şi o discretă, dar valoroasă poetă.

Întors acasă, am citit cu interes şi plăcere volumul de poeme Expiraţie, cu desene foarte originale.

Iată, spre exemplificare, un poem reprodus şi pe coperta a IV-a a volumului:

„Eşti aşa de frumos acum,

cum stai întins pe spate, îmbrăcat în costumul tău de ocazie,

pe care-l luai mereu la nunţi şi botezuri,

cu pălăria alături, asortată,

liniştit ca întotdeauna, concentrat,

ca atunci când te plimbai prin curte cu un deget in sus. […]

Iată, toată lumea se opreşte lângă tine

şi se miră

Doamne, cât e de frumos,

e mai senin ca niciodată,

iar tu zambeşti absent,

un zâmbet nou, tainic,

de parcă ai vedea ceva de nespus,

cu ochii aceia de lazurit

întorşi în tine, în pace,

cu mâinile acelea bune, cu care mă mângâiai pe frunte

şi mă ridicai în soare, pui cu aripi de ceară,

Tată, ce îţi spun îngerii de eşti aşa de frumos?”

                                               *

Născută la Brăila, în iulie 1975, Excelenţa Sa, Doamna Ambasador Camelia Ion-Radu, a absolvit Universitatea „Dunărea de Jos”din  Galaţi, în anul 1997. Are un un master în „Teoria şi practica textului”. După terminarea facultăţii, a fost redactor la cotidianul Monitorul de Brăila (1997-1999), muzeograf la Muzeul Brăilei şi profesor de limba franceză, respectiv limba şi literatura română (1999-2006), la Liceele „Panait Cerna” şi „Grigore Moisil” din Brăila. Copywriter pentru posturile TVR2, TVR3, TVR Cultural şi TVR International (2006-2008). În anul 2008, susţine, cu succes, un examen de accedere în structurile Ministerului Afacerilor Externe (MAE), activând iniţial în cadrul Direcţiei Relaţii Culturale, Educaţionale şi Ştiinţifice (2008-2010), devenind apoi prim-colaborator şi şeful Secţiei consulare la Ambasada României la Santiago de Chile (2010-2016) şi consilier diplomatic, respectiv ministru-consilier la Direcţia America Latină şi Caraibi din cadrul MAE (2016-2020), ambasadorul României în Republica Peru (din 2020), gestionând şi relaţiile României cu Bolivia şi Ecuador.

A publicat studii şi articole în Analele Brăilei şi în revista Cultura, fondată de Augustin Buzura. La 30 iulie 2020, a primit Ordinul „Meritul Diplomatic” în Grad de Cavaler, acordat de Preşedintele României, în semn de apreciere pentru contribuţia adusă la exercitarea cu succes a Preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene.

A publicat volumul de poeme Expirație. [Antecuvânt de A.E. Miron şi Prefaţă – Inspiraţia expiraţiei – de Zamfir Bălan], Editura Letras, Snagov, 2020.

 

Adaugă comentariu