Anamaria Beligan şi Valeriu Câmpan despre Fenomenul Gătaia

A
Anamaria Beligan, studenta
Anamaria Beligan, studenta

photo[1](2)Prezentă la Cluj-Napoca pentru lansarea celei de-a II-a ediţii a volumului de nuvele Ȋncă un minut cu Monica Vitti, Anamaria Beligan va prezenta un film-eseu şi va modera o dezbatere despre Spitalul de Psihiatrie Gătaia, jud. Timiş, “spital înconjurat de o aură mitică, datorită faptului că, în vremea comunismului, a fost o agora a intelectualităţii din Banat, şi nu numai, dar şi pentru că există puţine mărturii despre acest fenomen de excepţie.  Nume importante ale culturii din România – [Gabriel Liiceanu şi Thomas Kleininger, care traduceau acolo din Heidegger, scriitorii Ioan T. Morar, Laurenţiu Cerneţ, Ion Chichere, Eduard Pamfil, Doru Odogescu, dar şi universitarul şi scriitorul Ovidiu Pecican, care a surprins experienţa trăită acolo în romanul său, Eu şi maimuţa mea, Editura Dacia, Cluj-Napoca, 1990, ed. a II-a, 2012. La Gătaia au fost internaţi şi membrii formaţiei Phoenix, pe când compuneau piesele de pe albumul Cantafabule – n. I.R.] – şi-au găsit la Gătaia refugiul şi s-au bucurat de sprijinul personalului medical”, după cum scria Robert Şerban.

          Filmul, intitulat Latitudine nordică… longitudine estică, a fost realizat in anul 2 de facultate şi a stârnit furia rectorului IATC, care l-a confiscat. Anamaria, care a semnat scenariul şi regia, şi Valeriu Câmpan, autor al imaginii, au reuşit să facă, în secret, o copie şi astfel filmul a putut fi vizionat, pe ascuns, de multe cercuri de studenţi şi oamenii de cultură, fiind primit cu surprindere şi entuziasm.

          La dezbatere vor participa şi Valeriu Câmpan şi prof. univ. dr. Ovidiu Pecican.

          Proiecţia filmului şi dezbaterea au loc joi, 28 mai 2015, începând cu ora 10,00, în Sala II/2 a Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării (str. General Traian Moşoiu, nr. 71).

                                                          *

          Anamaria Beligan este fiica cea mare a actorului Radu Beligan, fiind stabilită de 33 de ani în Australia.

          S-a născut la 15 noiembrie 1958, la Bucureşti, unde a şi copilărit. Este absolventă a Liceului de Engleză “C.A. Rosetti” din Bucureşti şi a Secţiei de regie de film (promoţia 1981) a Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică “I. L. Caragiale”. După absolvire este regizor la Studioul “Alexandru Sahia” din Bucureşti, iar în 1982 părăseşte România şi, după şapte luni petrecute într-un lagăr din Germania, emigrează în Australia. Lucrează ca scenarist şi regizor, la Melbourne, şi predă la Australian Film and Television School din Sydney. În 1988, înfiinţează, alături de partenerul ei, operatorul de film Valeriu Cîmpan, compania independentă de producţie Athanor. Obţine un masterat în lingvistică la Universitatea Monash din Melbourne şi premiul Editurii Cambridge University Press pentru rezultatele universitare. Un curs de “Creative writing”, din cadrul masteratului, o va impulsiona să scrie şi să se apropie de literatură. Scrierile ei au apărut în diverse publicaţii australiene (RePublica, Voices, Quadrant), româneşti (Arc, Orizont, Ramuri, Vatra, Familia, Literatorul) şi electronice (Exquisite Corpse, Respiro, Lolocur), precum şi în mai multe antologii australiene şi româneşti (de pildă, Cartea cu bunici, apărută la Humanitas, în 2007). A debutat editorial cu volumul de proză scurtă, Încă un minut cu Monica Vitti (Polirom 1998), care va apărea şi în varianta engleză, A Few More Minutes with Monica Vitti (2002; ediţia a II-a, 2006), care a fost bine primit nu numai în România, ci şi în Australia, fiind una din cele trei cărţi de proză scurtă nominalizate pentru un premiu australian. La aceeaşi editură din Iaşi va publica romanul Scrisori către Monalisa (1999; ed. a II-a 2012), care a fost în topul de vînzări mai multe luni. Ultimele două cărţi (Dragostea e un Trabant, 2003, şi mamabena.com, 2005; ediţie în engleză în 2006) au apărut la Editura Curtea Veche, tot din Bucureşti, al doilea titlu fiind un roman despre emigranţii români, acţiunea petrecîndu-se deopotrivă în România şi în Australia. A mai publicat antologia Un craniu remarcabil (2011) şi romanul Windermere: dragoste la a doua vedere (2009, ed. în engleză în 2010). Cărţile, scrise direct în engleză, au fost traduse împreună cu mama ei, Dana Lovinescu, soţia dramaturgului Horia Lovinescu.

          Este inclusă în Dicţionarul general al literaturii române, în prezentarea elogioasă a lui Dan C. Mihăilescu.

          Valeriu Câmpan este operator şi producător de film şi fotoreporter la News Corporation. S-a născut la 11 sept 1956, în Arad, făcând parte din clanul artistic al Câmpanilor, cunoscut multor clujeni. Este absolvent al Liceului “Moise Nicoara” din Arad şi al Secţiei de operatorie (promoţia 1981) de la IATC. După absolvire, lucrează ca operator la Buftea, apoi părăseşte România şi, după cinci luni petrecute în lagărul din Treiskirchen, Austria, ajunge în Australia, alături de Anamaria, partenera lui de viaţă.

          Semnează imaginea multor documentare de televiziune, printre care Trafficked, Once Were Monks şi East Timor: Birth of a Nation (despre naşterea statului Timor Leste), precum şi a trei filme de lung metraj, dintre care ultimul, A Guerra da Beatriz, co-producţie australiano-timoreză, a fost distins cu marele premiu la Goa, cel mai important festival de film din Asia, şi  pentru care Valeriu a primit două prestigioase premii din partea Australian Cinematographers’ Society.

Adaugă comentariu