Ziua Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavril (joi, 8 noiembrie 2012)

Z
Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril. Sursa: Internet.

Este sarbatoarea Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavril. L-am felicitat pe Mihai, desigur, dar si pe prietenii care poarta aceste nume.

Iata semnificatia acestei sarbatori religioase, reluata dintr-un articol publicat pe site-ul Cluj-am:

“Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil sunt sărbătoriţi în fiecare an de Biserica Ortodoxă Română, pe 8 noiembire. Celebrarea celor doi sfinți prin slujbe și rugăciuni în biserică, este însoţită de numeroase obiceiuri şi superstiţii.

În legendele populare se spune că Dumnezeu i-a dat Sfântului Mihail, să poarte soarele și luna, el fiind cel care dă drumul soarelui sus pe cer când e vară și sub mâna căruia sunt toate vietățile și oamenii, atât cei vii cât și cei morți.

În alte legende, Sf. Mihail este cel care are cheile iadului din care slobozește treptat gerul.

În tradiţia populară, Sfinții Mihail și Gavril se serbează pentru că ei iau sufletele oamenilor când mor – cine lucrează în această zi, se va chinui în momentul morții până la ieșirea sufletului.

În zonele de munte, Arhanghelii era celebraţi şi ca patroni ai oilor, stăpânii acestor animale făcând o turtă mare din făină de porumb, turta arieţilor, ce era considerată a fi purtătoare de fecunditate.

Biblia spune că Arhanghelul Gavriil a fost trimis de Dumnezeu la Fecioara Maria să îi vestească că va naşte pruncul Tatălui Ceresc, pe Iisus. Tot el i-a vestit pe părinţii Fecioarei Maria, pe Ioachim şi pe Ana, că o vor acea pe aceasta la bătrâneţe.

Arhanghelii din calendarul ortodox sunt conducătorii îngerilor, având aripi şi săbii, ca simbol al biruinţei, fiind călăuze ale sufletelor în drumul spre rai.

Potrivit statisticilor oferide de Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor , 1.336.597 de români își sărbătoresc astazi onomastica de Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil.

Dintre aceștia 592.114 sunt femei, iar 744.483 sunt bărbați. Majoritatea femeilor, respectiv 355.786, poartă numele de Mihaela, iar alte 226.026 – Gabriela.

Dintre bărbaţi, 459.492 poartă numele de Mihai, iar 251.812 – Gabriel.

Sursa : www.exclusivnews.ro

Un articol de: Avr. Tudor” (accesat la 8 noiembrie 2012)

Adaugă comentariu