Palestina a devenit stat observator nemembru al ONU (joi, 29 noiembrie 2012)

P

          Toate agenţiile de presǎ, naţionale şi internaţionale, au transmis o ştire de maximǎ importanţǎ: Palestina a devenit observator nemembru al ONU. Iatǎ o sinteticǎ prezentare a situaţiei, într-un articol semnat de Adriana Mischian:

          “Adunarea Generală ONU a decis joi noaptea ca Palestina să primească statutul de <<stat observator nemembru>>.

          Palestinienii obţin o victorie mare în lupta lor pentru recunoaşterea unui stat palestinian. Presa internaţională a catalogat votul Adunării Generale drept unul istoric pentru palestinieni.

          138 de ţări membre au votat pentru, 41 s-au abţinut, între care şi România, nouă au votat împotrivă, între care Israelul şi Statele Unite.
Statutul obţinut de teritotiile palestiniene conferă acces la agenţiile ONU şi la tratatele internaţionale.

          Rezoluţia adoptată de ONU le permite palesinienilor să înainteze acţiuni împotriva Ierusalimului la Curtea Internaţională de Justiţie.
Înainte de vot, preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a declarat că Adunarea Generală urma să semneze <<actul de naştere>> al statului Palestina, prin acordarea statutului de stat observator la Naţiunile Unite.

          Ambasadorul american la ONU, Susan Rice, a declarat că noul statut al teritoriilor palestiniene ridică o serie de obstacole în calea păcii.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că noul statut al Palestinei, decis de Adunarea Generală ONU, nu aduce nicio schimbare a situaţiei. <<Nu va exista un stat palestinian fără aranjamente care să garanteze securitatea cetăţenilor Israelului>>, a adăugat premierul.

          29 noiembrie 2012, data la care a fost adoptată rezoluţia ONU cu privire la noul statut al teritoriilor palestiniene nu este deloc întâmplătoare. În 1947, tot într-o zi de 29 noiembrie, Adunarea Generală a ONU adoptă Rezoluţia 181 privind împărţirea Palestinei, aflată pe teritoriul fostului mandat britanic, şi formează două state, unul evreu şi celălalt arab, oraşul Ierusalim având un statut internaţional.

          Rezoluţia este respinsă de către ţările arabe.”
Adriana Mischian

Adaugă comentariu