Invitat la Alpha TV (marţi, 3 iulie 2012)

I

            Jurnalistul Sorin Cǎlin, pe care îl apreciez foarte mult pentru modul profesionist în care concepe actul jurnalistic, fie cǎ e vorba de presa scrisǎ, fie de televiziune, m-a invitat sǎ particip la emisiunea domniei sale, “Chestiunea Alpha”, care a dezbǎtut, de data aceasta, problema cercetǎrii ştiinţifice, a doctoratului şi a plagiatului. Am publicat, încǎ din 2008, în cartea mea, Cum se scrie un text ştiinţific, un capitol intitulat “Originalitate şi plagiat”, în care am definit plagiatul şi l-am exemplificat cu numeroase cazuri din literaturǎ, artǎ, jurnalism etc., insistând pe o prevedere a unei legi federale americane, care spune cǎ opt cuvinte preluate fǎrǎ indicarea sursei sunt considerate plagiat. Concluzia a fost foarte simplǎ: Victor Ponta a plagiat şi ar trebuie sǎ îşi dea demisia.

             Mǎ gândesc ce efect distrugǎtor are în strǎinǎtate, pentru români, chestiunea plagiatului. Cum s-au descoperit atâtea cazuri de plagiat, se va crede cǎ toţi românii au plagiat!

             Emisiunea nu cred cǎ a avut mare rating, din cauzǎ cǎ, simultan cu derularea ei, avea loc şedinţa Senatului, unde Vasile Blaga, proaspǎtul preşedinte al PDL şi de câteva luni preşedintele Senatului, a fost revocat din funcţie şi înlocuit cu Crin Antonescu. Urmeazǎ revocarea din funcţie a Robertei Anastase, preşedinta Camerei Deputaţilor.

               Emisiunea se poate vedea aici: http://www.youtube.com/watch?v=fTN28juQNb4

Adaugă comentariu