Horia-Roman Patapievici, prezent în sumarul unei cǎrţi, care se va lansa miercuri, la FSPAC

H

Conferinţa  Câteva reflecţii privind experienţa (mea) cu presa liberǎ, pe care Horia-Roman Patapievici a susţinut-o, în octombrie 2013, la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicǎrii (FSPAC), este inclusǎ în sumarul volumului Jurnalismul tradiţional şi New Media, apǎrut recent, la Editura Tritonic, din Bucureşti.

Conferinţa (cu multe trimiteri la realitǎţile clujene, de ieri şi de azi), a fost transcrisǎ în mod profesionist de pe bandǎ magneticǎ şi trimisǎ autorului pentru revizie, care l-a autorizat pe editor sǎ o publice, în varianta în care apare în carte.

La puţin timp dupǎ susţinere, conferinţa a provocat ample dezbateri în mediul on-line, între cei care au reacţionat numǎrându-se Vladimir Tismǎneanu, Cristian Tudor Popescu şi alţii.

Lansarea are loc miercuri, 5 martie a.c., începând cu ora 14,00, în Amfiteatrul 101 al FSPAC (str. General Traian Moşoiu, nr. 71), în prezenţa directorului general al Editurii Tritonic, drd. Bogdan Hrib.

                                                          *

Volumul Jurnalismul tradiţional şi New Media reuneşte lucrǎrile prezentate la secţiunea similarǎ, din cadrul evenimentului Media Convergence International Conference (23-26 octombrie 2013), conferinţǎ organizatǎ de cǎtre Departamentul de Jurnalism al Facultǎţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicǎrii, care a coincis cu împlinirea a douǎ decenii de învǎţamânt jurnalistic la Universitatea “Babeş-Bolyai”.

Reamintim că simpozioanele anterioare de jurnalism de la Cluj-Napoca (organizate consecvent, de 12 ani, toate finalizate prin publicarea lucrărilor în volume cu acelaşi titlu, tipărite la edituri de prestigiu, precum Polirom, Tribuna, Tritonic, Limes), unele cu o relevantă participare internaţională, au fost următoarele: Curente şi tendinţe în jurnalismul contemporan (2002), Schimbări în Europa, schimbări în mass-meda (2003), Jurnalismul cultural în actualitate (2004), Presa scrisă românească – trecut, prezent, perspective (2005), Stil şi limbaj în mass-media din România (2006), Forme ale manipulării opiniei publice (2007); Limba de lemn în presǎ – ieri şi azi (2008), Jurnalismul românesc din exil şi diasporă (2009); Cenzura în România (2010); Documentarea în jurnalism (2011); Obiectivitatea în jurnalism (2012), toate fiind iniţiate şi coordonate de prof. univ. dr. Ilie Rad, de la Departamentul de Jurnalism al Universitǎţii “Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca.

La ediţia din 2013 a secţiunii amintite (lucrǎrile de la celelalte secţiuni ale conferinţei internaţionale urmând a fi publicate în revista Departamentului de Jurnalism al Universitǎţii, Studia ephemerides), invitatul de onoare a fost Horia Roman Patapievici, a cǎrui conferinţǎ este publicatǎ în deschiderea acestui volum (la cele mai recente ediţii, invitaţii de onoare au fost George Pruteanu, Petru Popescu, Lucia Hossu-Longin, Ana Blandiana, Andrei Pleşu), între participanţi numǎrându-se, şi de aceastǎ datǎ, cadre didactice, jurnalişti şi scriitori cunoscuţi din străinătate: Iulia Badea-Guéritée (Franţa), Tudor Vlad, University of Georgia  (SUA), Gheorghe Sǎsǎrman (Germania), Peter Gross, University of Tennessee (SUA), precum şi din ţară: Brînduşa Armanca, Alexandra Bardan, Radu Bîlbîie, Mariana Cernicova, Mihai Coman, Dumitru Graur, Bogdan Hrib, Lucian Ionică, Nicolae Melinescu, Otilia Mureşan, Horia-Roman Patapievici, Marian Petcu, Sorin Preda, Gabriela Rusu-Păsărin, Mircea Popa, Adrian Dinu Rachieru, Ilie Rad, Minodora Sǎlcudean, Dona Tudor, Raluca Tudor, Robert Turcescu.

          Cele mai multe dintre comunicǎrile prezentate de aceşti autori sunt publicate în sumarul cǎrţii de faţǎ.

          Volumul abordeazǎ, în premierǎ pentru literatura de specialitate din România, modul în care New Media influenţeazǎ jurnalismul tradiţional (presa scrisǎ, radioul, televiziunea şi fotojurnalismul).

Adaugă comentariu