Nu am mai stat în faţa televizorului atat de mult, ca în aceste zile, din timpul Revoluţiei din 1989.
Şocul l-au produs campania şi alegerile pentru funcţia de preşedinte al României.
În turul I l-am votat pe Mircea Geoană, pentru că mi se părea candidatul cel mai experimentat şi mai dotat intelectual.
Marea surpriză a fost înaintea turul II, când au ieşit Călin Georgescu şi Elena Lasconi.
I-am asculta pe amândoi, la Realitatea TV, respectiv la TVR. Călin Gergescu (vorbitor al trei limbi, franceza, spaniola şi germana) mi-a atras atenţia prin faptul că a fost colaboratorul lui Mircea Maliţa, cu care am făcut, la Bucureşti, un excepţional interviu. Nu ştiam în ce a constat colaborarea lui Călin Georgescu cu Mircea Maliţa, dar am aflat că nu a fost una consistentă: Calin Georgescu era doar membrul unui cerc, care se considera fan al Clubului de la Roma, din care făcea parte elita intelectuală a lumii. Mi s-a spus că şi familia lui Maliţa (una dintre fete) a spus că marale scriitor şi diplomat român nu a avut nimic de-a face cu Calin Georgescu. Acelaşi candidat neagă faptul că omul a ajuns pe lună! Atunci nu este nicio deosebire între el şi vecinul nostru din Nandra, Vodas, care a venit la noi, după apă, la o zi după aselenizarea primului om, şi a spus că s-a uitat la Lună, dar nu a văzut oameni pe ea!
Nu mai comenetez şi celelalte mincuni ale fostului candidat, care vrea să orienteze ţara spre Rusia.
Aseară am urmărit-o pe Elena Lasconi. Mi-a făcut o impresie bună. Pare de bună credinţă şi de caracter. Mi-am amintit ce spunea Regele Carol I al României: Nu de inteligenţe duce lipsă România, ci de caractere. Cred că Elena Lasconi are caracter.
Iată că azi, in jurul orei 16,00, Alina îmi trimite o captură de ecran, din care aflu că CCR a anulat alegerile prezidenţiale, în urma desecretizării unor documente, care arată că alegerile au fost influenţate de o „entitate statală”. De ce SRI, SIE sau Ministerul de Interne din România nu au semnalat la timp aceste neregului? Sau, dacă le-au semnalat, de ce autorităţile în drept nu s-au sezizat?
E greu de prevăzut ce va fi în viitor.
Momentul îmi aminteste de anul 1937, când, la alegerile parlamentare, niciun partid nu a obţinut majoritatea, astfel încât regele Carol al II-lea a apelat la poetul Octavian Goga, să formeze un guvern. Ce a urmat se ştie.
„Cei care uită trecutul sunt condamnați să îl repete”, a spus filosoful spaniol George Santayana.
Prevăd ce se va întâmpla: la înscrierea candidaţilor, lui Călin Georgescu nu i se va mai permite să candideze, din cauza simpatilor sale prolegionare (interzise de lege) şi proruse. Avem un precedent recent.
Să vedem ce declaraţie va face preşedintele Klaus Iohannis, la ora 19,00.