Dar eu cu cine votez?

 

 Nu am mai stat în faţa televizorului atat de mult, ca în aceste zile, din timpul Revoluţiei din 1989.

Şocul l-au produs campania şi alegerile pentru funcţia de preşedinte al României.

În turul I l-am votat pe Mircea Geoană, pentru că mi se părea candidatul cel mai experimentat şi mai dotat intelectual.

Marea surpriză a fost înaintea turul II, când au ieşit Călin Georgescu şi Elena Lasconi.

I-am asculta pe amândoi, la Realitatea TV, respectiv la TVR. Călin Gergescu (vorbitor al trei limbi, franceza, spaniola şi germana) mi-a atras  atenţia prin faptul că a fost colaboratorul lui Mircea Maliţa, cu care am făcut, la Bucureşti, un excepţional interviu. Nu ştiam în ce a constat colaborarea lui Călin Georgescu cu Mircea Maliţa, dar am aflat că nu a fost una consistentă: Calin Georgescu era doar membrul unui cerc, care se considera fan al Clubului de la Roma, din care făcea parte elita intelectuală a lumii. Mi s-a spus că şi familia lui Maliţa (una dintre fete) a spus că marale scriitor şi diplomat român nu a avut nimic de-a face cu Calin Georgescu. Acelaşi candidat neagă faptul că omul a ajuns pe lună! Atunci nu este nicio deosebire între el şi vecinul nostru din Nandra, Vodas, care  a venit la noi, după apă, la o zi după aselenizarea primului om, şi a spus că s-a uitat la Lună, dar nu a văzut oameni pe ea!

Nu mai comenetez şi celelalte mincuni ale fostului candidat, care vrea să orienteze ţara spre Rusia.

Aseară am urmărit-o pe Elena Lasconi. Mi-a făcut o impresie bună. Pare de bună credinţă şi de caracter. Mi-am amintit ce spunea Regele Carol I al României: Nu de inteligenţe duce lipsă România, ci de caractere. Cred că Elena Lasconi are caracter.

Iată că azi, in jurul orei 16,00, Alina îmi trimite o captură de ecran, din care aflu că CCR a anulat alegerile prezidenţiale, în urma desecretizării unor documente, care arată că alegerile au fost influenţate de o „entitate statală”. De ce SRI, SIE sau Ministerul de Interne din România nu au semnalat la timp aceste neregului? Sau, dacă le-au semnalat, de ce autorităţile în drept nu s-au sezizat?

E greu de prevăzut ce va fi în viitor.

Momentul îmi aminteste de anul 1937, când, la alegerile parlamentare,  niciun partid nu a obţinut majoritatea, astfel încât regele Carol al II-lea a apelat la poetul Octavian Goga, să formeze un guvern. Ce a urmat se ştie.

„Cei care uită trecutul sunt condamnați să îl repete”, a spus filosoful spaniol George Santayana.

Prevăd ce se va întâmpla: la înscrierea candidaţilor, lui Călin Georgescu nu i se va mai  permite să candideze, din cauza simpatilor sale prolegionare (interzise de lege) şi proruse. Avem un precedent recent.

Să vedem ce declaraţie va face preşedintele Klaus Iohannis, la ora 19,00.

Adaugă comentariu