Bicentenar Eudoxiu Hurmuzachi (joi, 12 iulie 2012)

B

Eudoxiu Hurmuzachi

Doamna Acad. Alexandrina Cernov, de la Cernǎuţi, mǎ invitǎ la Colocviul “Personalitǎţi bucovinene”, ediţia din acest an a colocviului fiindu-i dedicatǎ lui Eudoxiu Hurmuzachi, de la a cǎrui naştere se vor împlini, la 29 septembrie a.c., 200 de ani. Ctitor al celebrei colecţii de documente Hurmuzachi, date la ivealǎ din arhivele imperiale austriece, de un foarte bun cunoscǎtor al limbii germane, Eudoxiu Hurmuzachi a fost un mare intelectual şi om politic, artizan al Ducatului Bucovinei. Activitatea lui îmi este destul de cunoscutǎ, de când am scris teza mea de doctorat (neplagiatǎ!), dedicatǎ lui Aron Pumnul, pe care familia Hurmuzachi l-a gǎzduit la Cernǎuţi. De fapt, acesta va fi şi subiectul comunicǎrii mele, relaţia dintre Aron Pumnul şi Eudoxiu Hurmuzachi.

           Colocviul este în perioada 21-26 septembrie 2012 şi mǎ voi duce cu plǎcere şi interes, având o excelentǎ ocazie de a scrie despre cele întâlnite acolo.

         Am început pregǎtirile pentru volumul O cǎlǎtorie în Tara Kangurului, pe care aş vrea sǎ îl lansez în septembrie, imediat ce voi veni de la Cernǎuţi.

Adaugă comentariu