Al VIII-lea Congres Naţional de Istorie a Presei

A

            sigla AripAsociaţia Română de Istorie a Presei (ARIP), în colaborare cu Universitatea din Oradea (Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării – Departamentul de Istorie; Departamentul de Științe Politice și Științele Comunicării; Facultatea de Litere), în parteneriat cu Muzeul „Iosif Vulcan” Oradea, cu revista Familia din Oradea şi cu Direcția Județeană pentru Cultură Bihor organizează, în perioada 24-26 aprilie 2015, cel de-al VIII-lea Congres Naţional de Istorie a Presei din România.

                                                                                                *

                Obiectivul major al Congresului este acela de a continua stimularea interesului comunităţii ştiinţifice în privinţa istoriei presei, de a încuraja cooperarea şi crearea unei reţele de cercetare în acest domeniu, precum şi de a asigura un cadru de dezbatere academică privind problemele cu care se confruntă.

                Această ediție a Congresului Național de Istorie a Presei aduce în atenția și dezbaterea societății academice tema Presa culturală, cu diversele sale aspecte.

                Întrucât se împlinesc 150 de ani de la apariția revistei culturale Familia din Oradea, dedicăm acestui eveniment întregul spațiu al congresului.

                Conferința inaugurală va fi susținută de către academicianul Nicolae Edroiu, director al Institutului de Istorie „George Bariț” al Academiei Române din Cluj-Napoca.

                Propuneri tematice: Micromonografii de reviste culturale; Figuri de publiciști;

Aspecte (de natură economică, socială, politică, culturală, religioasă) oglindite în presa culturală; Polemici de idei în revistele culturale de ieri și de azi; Programe și politici editoriale în revistele de cultură; Metabolismul presei culturale: identitate, evoluții și tendințe; Grafica și fotografia în presa; Presa culturală și cenzura (în perioada interbelică, în comunism); Criza de statut a revistelor culturale în perioada postdecembristă; Revista culturală Familia din Oradea etc.

                Condiţii de participare şi informaţii preliminare:

                Propunerile trebuie trimise organizatorilor în format electronic (MS Word, Times New Roman, 12 p./1,5 r.) pe una din adresele: ionszainea@yahoo.com; carmenbrehoi@yahoo.com; menebea@yahoo.com şi trebuie să cuprindă: un abstract (între 300 şi 500 de cuvinte), un scurt CV şi formularul de înscriere, disponibil pe site-ul oficial al ARIP (www.arip.ro).

                Conferinţa se va desfăşura pe secţiuni, iar prezentarea nu trebuie să depăşească 15 minute. Data limită pentru trimiterea rezumatelor este 30 martie 2015. Decizia de acceptare sau nu a intervenţiei va fi anunţată prin e-mail până la 5 aprilie 2015.

                Lucrările acceptate pentru prezentare vor fi selectate printr-un proces de peer-review şi vor fi publicate ulterior într-un volum colectiv, la o editură recunoscută. Termenul limita pentru trimiterea textului integral al intervenţiei, pe una din adresele: ionszainea@yahoo.com; carmenbrehoi@yahoo.com; menebea@yahoo.com, este 15 mai 2015. Trebuie respectate condiţiile minime pentru redactarea textelor: MS Word, Times New Roman, 12 p./1,5 r., max. 15 pagini, imaginile în format jpg trimise separat de text.

                Se percepe taxă de participare în valoare de 50 de RON, urmând ca organizatorii să asigure materialele promoţionale şi masa participanţilor. Taxa se achită în momentul înscrierii, la primirea mapelor. Cheltuielile cu transportul şi cazarea revin fiecărui participant, informaţii privind posibilităţile de cazare urmând a fi puse la dispoziţie în timp util.

                Cei care vor fi acceptaţi la Congres trebuie să participe la toate activităţile incluse în program.

 

Adaugă comentariu