Azi este ziua internaţionalǎ a Femeii, Ziua Mamei. Desigur cǎ am cumpǎrat buchete de flori persoanelor dragi, le-am sunat sau le-am trimis e-mailuri unor distinse doamne, cu care colaborez. Fiindcǎ mi-am aminitit de lectura unui volum de versuri de Mircea Micu, dedicate Mamei, am cǎutat acest splendid poem, pe care îl reproduc mai jos, ca un omagiu adus Mamei, Femeii în general.
Mamei
Mamǎ, eşti mai frumoasǎ
ca o duminicǎ fǎrǎ sfârşit
când se aude plânsul ierbii
sunând pe câmpul înverzit.
Departe, peste vǎmi de gheaţǎ
unde miroase a gutui,
stau stele albe şi învaţǎ
ruga ta spusa nimǎnui.
Cu cât ne-ndepǎrteazǎ vremea,
cu cât te uitǎ carnea mea,
eu mǎ gândesc cu greu la ziua
când nu te voi putea vedea…
O, de-aş putea (dar ce pot oare,
din sǎrǎcia care-o am)
sǎ te întorc din nou la clipa
acelor ani când nu eram…
Ziua de azi a coincis cu cel de-al II-lea tur de scrutin pentru funcţia de Rector al UBB. Am fost la vot în jurul prânzului şi am constatat cǎ listele erau cu puţine semnǎturi. Probabil cǎ mulţi s-au dus la vot dupǎ masǎ. În orice caz, surse neoficiale arǎtau cǎ s-au prezentat la vot mai mulţi candidaţi ca în primul tur, ceea ce este un semnal bun.
Aşa cum scriam acum o lunǎ şi jumǎtate pe blogul meu, cel mai îndreptǎţit sǎ ocupe funcţia de Rector este acad. Ioan-Aurel Pop. Are câteva calitǎţi pe care îmi este greu sǎ le mai gǎsesc, însumate în aceeaşi persoanǎ, la vreun alt candidat din UBB: 1. relevanţa ştiinţificǎ (este membru al celui mai înalt for ştiinţific al ţǎrii); 2. are cea mai mare vizibilitate internaţionalǎ; 3. are o vastǎ experienţǎ de conducere; 4. vorbeşte cel puţin cinci limbi strǎine; 5. este un om de mare caracter. Repet, cunosc bine personalul didactic din UBB, dar nu ştiu încǎ un om care sǎ întruneascǎ toate aceste calitǎţi. Probabli cǎ peste vreo orǎ vom afla rezultatele oficiale.
Felicitǎri, Domnule Rector Ioan-Aurel Pop!
P.S. S-au anunţat rezultatele oficiale, la 20 Şi 15: 659 de voturi au fost obținute de Ioan-Aurel Pop, 595 de Cristina Ciumaș, iar 20 de voturi au fost anulate. Nu mǎ aşteptam ca scorul sǎ fie atât de strâns (doar 64 de voturi diferenţǎ), dimpotrivǎ, vǎzând diferenta între cei cinci candidaţi înscrişi iniţial în competiţie, credeam cǎ Ioan-Aurel Pop va câştiga din primul tur. Asta dovedeşte cât de puternice au fost vechile structuri, cât de mulţi oameni au avut privilegii, pe care au vrut sǎ şi le pǎstreze. Exact ca la cǎderea regimului comunist, dar la altǎ scarǎ, desigur!
*Înainte de a trimite la România literarǎ articolul privind declaraţia ineditǎ a lui Lucina Blaga, am avut o discuţie cu domnul Pavel Ţugui, în urma cǎreia am fǎcut unele mici nuanţǎri.