În primul volum al acestor memorii, am vorbit pe larg despre prima aselenizare a omului pe lună, cu ajutorul rachetei Apollo 11. Documentându-mă în vederea acelei descrieri, am aflat că doi dintre cei trei membri ai echipajului Apollo 11 muriseră între timp: Neil Armstrong (1930-2012), comandantul echipajului, respectiv Michael Collins (1930-2021), pilotul navetei, care s-a învârtit în jurul Lunii, cât timp Armstrong şi Aldin erau pe Lună (doar cei doi au fost efectiv pe Lună), fiind în viaţă doar Buzz Aldrin, născut şi el în 1930, acum în vârstă de 92 de ani. Buzz Aldrin a fost pilotul modulului lunar “Vulturul” (cu ajutorul căruia cei doi au coborât pe Lună).
În cartea lui Dorin Almăşan, Eroi contemporani (Editura Dacia, Cluj-Napoca, 1971), Buzz Aldrin este descris astfel: “Despre Edwin Aldrin, pilotul celebrului LEM, Walter Schirra, astronautul, care a comentat la televiziune aselenizarea, a spus că e «primul om care a părăsit luna»”. Într-adevăr, Armstrong a ajuns pe Lună primul şi a plecat ultimul, iar Aldrin a ajuns al doilea şi a plecat primul.
Iar Dorin Almăşan continuă: “Edwin Aldrin este fiul unui colonel din armata americană, care fusese prieten intim al merelui Lindberg[1]. Desigur, tatăl său, când s-a însurat cu domnişoara Maria Moon (Moon înseamnă Lună), nu ştia ce legătură extraodinară va fi între numele soţiei sale şi destinul fiului lor. De mic copil, «Buzz» şi-a uimit profesorii prin inteligenţa sa ieşită din comun. La 12 ani, avea cunoştinţe de algebră superioară. A absolvit strălucit Academia Militară din West Point şi apoi şi-a continuat studiile la Institutul Tehnologic din Masachusetts, unde a dobândit o bursa de studii, din partea forţelor armate ale SUA. Obţine diploma de pilot, dar şi titlul de doctor în ştiinţe astronautice, cu teza Manevre de întâlnire între vehicule spaţiale, care gravitează pe o orbită terestră.”[2]
“În 1966 îşi va pune în aplicare proiectul în timpul zborului cu James Lovell, la bordul lui «Gemini 12», realizând un «redez-vous» spaţial. Tot atunci stabileşte un record mondial de «plimbare» în spaţiul cosmic, rămânând în afara cabinei 5 ore şi jumătate. Aldrin este un tip cu o constituţie fizică de fier, antrenamentul zilnic, pe care-l face, ajutându-l să-şi menţină la cel mai înalt grad condiţia fizică. A practicat de tânăr sportul de performanţă (fotbal american) şi astăzi este partenerul fiilor săi la fotbal, baschet, cross, înot. Însurat cu Jean Archer, are doi băieţi şi o fată. Soţia sa, vorbind despre el, spune că «este un ciudat amestec de modestie şi măreţie, care se întâlnesc undeva la marginea vanităţii». Din cele de mai sus, ca şi din spusele colegilor săi, îl descifrăm pe Aldrin ca pe un om extrem de serios, erudit, pretenţios cu sine, dar şi cu alţii, care ştie precis ce vrea şi este mereu preocupat de idei noi şi îndrăzneţe. Marea este cel mai eficient mijloc de relaxare pentru Buzz. Acolo e fericit să practice înotul, pescuitul subacvatic şi schiul pe apă. Cel puţin în aceste momente, uită, se pare, de zbor. Apreciind înalta valoare a lui Buzz Aldrin, un om de ştiinţă american a declaran că «este una din minţile cele mai luminate, pe care le trimitem în Cosmos.»”[3]
1. Aflând că şi-a dschis o companie, prin care se comercializează cărţile sale cu autograf, brelocuri, tricouri etc., i-am scris o scrisoare şi l-am rugat să îmi trimită un autograf personalizat (For Doina and Ilie Rad…), pe care să îl pot publica în cartea mea de memorii. Nu am primit niciun răspuns, deşi ştiu că americanii sunt foarte civilizaţi şi în corespondenţă, în sensul că răspund prompt la scrisori. I-am trimis apoi o scrisoare doamnei Anca Faur, româncă, actuala soţie a ilustrului cosmonaut. Şi cum tot atunci îmi apăruse versiunea în limba engleză a cărţii mele, America din Cortland, i-am trimis un exemplar cu autograf. Nu am primit niciun răspuns la aceste mesaj.
2. Dintre numeroasele cărţi scrise de Buzz Aldrin, am solicitat volumul Look to the Stars. Paintings by Wendell Minor, G.P. Putnam’s Sons, New York, 2009, care are pe prima pagină autograful lui Buzz Aldrin.
3. Ca o dovadă că autograful este original, am primit şi un Certificat de autenticitate, semnat de Doamna Linn A. LeBlanc, COO (Chief Operating Officer) la Buzz Aldrin Ventures LLC (Limited Liability Company – echivalentul american pentru SRL-ul românesc), în care se spune clar: “This is to certify that this book, Look to the Stars, was signed by Apollo XI Astronaut, Dr. Buzz Aldrin, in front of me, and that the signature is genuine”[4].
Acum, de câte ori privesc la Lună, gândul mă duce imediat la Dr. Buzz Aldrin!
Există oare o posibilitate mai bună, pentru a păstra, în memoria şi conştiinţa mea, amintirea uni om?
[1] Charles Augustus Lindebrg (1902-1974) a fost pilot american de origine suedeză, unul din pionierii zborurilor de lungă durată, devenit faimos pentru realizarea unui zbor transatlantic, fără escală, de la New York la Paris în, anul 1927.
[2] Dorin Almăşan, Eroi contemporani, Editura Dacia, Cluj-Napoca, 1971, p. 181.
[3] Ibidem, p. (p. 180-181)
[4] “Acest document este pentru a certifica faptul că volumul de faţă, Privește spre stele, a fost semnat de astronautul Apollo XI, Dr. Buzz Aldrin, în fața mea, și că semnătura este autentică”.