Un articol despre AUDEM (duminicǎ, 4 noiembrie 2012)

U

Programul conferintei.

Ocupat fiind cu pregǎtirea volumului Obiectivitatea în jurnalismul românesc, nu am avut timp sǎ scriu un articol sintetic despre conferinţa de la Kielce, din Polonia. O fac abia acum, iar articolul care urmeazǎ îl voi trimite la Fǎclia: 

Universitatea “Babeş-Bolyai” – prezenţǎ activǎ la Kielce (Polonia)

          În perioada 26-31 octombrie 2012, la Universitatea “Jan Kochanowsky” din oraşul Kielce (Polonia), a avut loc cea de-a XXIII-a Conferinţǎ Anualǎ a Alianţei Universităţilor pentru Democraţie (AUDEM), cu tema Democracy & the University in an Era of Global Transformation.

Deschiderea oficialǎ a conferinţei a avut loc în Sala de festivitǎţi a Regiunii Swietokrzyskie, la care au luat cuvântul: prof. univ. dr. John Ryder, profesor de filosofie, actualmente prorector la American University of Ras Al Khaimach din Emiratele Arabe Unite; Wojciech Lubawski, primarul oraşului Kielce, doamna Bozentyna Palka-Koruba, “voivod” al regiunii Swietokrzyskie (reprezentant al Guvernului în teritoriu, funcţie similara cu instituţia prefectului de la noi), prof. univ. dr. Jacek Semaniak, rectorul Universitǎţii “Jan Kochanowsky” din Kielce, precum şi Julia Watkins, fost preşedinte al AUDEM.

La actuala ediţie au fost prezenţi peste 60 de participanţi (din SUA, Germania, Polonia, Ungaria, România, Ucraina, Federaţia Rusǎ, Bosnia şi Hertegovina etc.), care au susţinut circa 40 de lucrǎri, prezentate în 8 secţiuni. Au fost organizate douǎ conferinte în plen, susţinute de Roza Thun, reprezentant al Poloniei în Parlamentul European  (care a susţinut prelegerea  The Citizens of the European Union. Democratizing the Process of European Integration), şi de jurnalistul Konstanty Gebert, autor a zece cǎrţi, editorialist la Gazeta Wyborcza, cel mai important cotidian din Polonia, condus de renumitul eseist şi fost disident, Adam Michnik.

Reamintesc cititorilor faptul ca AUDEM este un consorţiu de instituţii de învăţământ superior, care îşi asumă rolul educării prin promovarea instituţiilor democratice, al dezvoltării economice (incluzind şi transferul de tehnologie), încurajând luarea deciziilor descentralizate etc.

Alianţa a fost fondata în anul 1990, la Budapesta, din partea Universitǎţii “Babeş-Bolyai” actul de înfiinţere fiind semnat de Rectorul de atunci al Universitǎţii, Acad. Ionel Haiduc, în prezent Preşedintele Academiei Române. Toţi rectorii care au urmat la conducerea UBB (prof. univ. dr. Andrei Marga, prof. univ. dr. Nicolae Bocşan şi Acad. prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop) au sprijinit participarea unei delegaţii de la UBB, la fiecare conferinţa anualǎ AUDEM. De asemenea, menţionez cǎ, încǎ de la înfiinţare, AUDEM a avut în bord un reprezentant de la UBB (profesorii Dan Stegǎroiu, Mircea Maniu şi Ilie Rad).

Reunind, iniţial, doar instituţii de învăţământ superior din SUA şi din Europa Centrală şi de Est, AUDEM şi-a deschis porţile (în 1993) şi pentru universităţile din Europa de Vest, din Federaţia Rusă, Georgia, Ucraina, Azerbaijan etc.

Alianţa este condusă de un bord format din 16 membri, 8 din SUA si 8 din diverse ţări europene. Alături de preşedinte (care a fost, în intervalul 2003-2012, profesorul american John Ryder, de la State University of New York, care şi-a încheiat mandatul în acest an, în locul lui fiind ales vicepreşedintele Peter A. Cooper, de la Sam Houston State University, SUA), sunt aleşi doi vicepreşedinti, unul din SUA şi al doilea dintr-o ţară europeană. Cei doi vicepreşedinţi realeşi la actuala conferinţǎ sunt Mariana Cernicova, de la Universitatea “Politehnica” din Timişoara, şi Martha C. Merill, de la Kent State University (SUA). Funcţiile de conducere sunt alese pe o perioadă de doi ani, cu posibilitatea realegerii pentru un nou mandat.

Conform statutului, alianţa are membri plini, membri asociaţi şi membri de onoare. De-a lungul celor 22 de ani de existenţă, AUDEM şi-a organizat conferinţele anuale în următoarele localităţi: Budapesta (1990), Bratislava (1991), Cracovia (1992), Budapesta (1993), Praga (1994), Budapesta (1995), Praga (1996), Varşovia (1997), Nitra (Slovacia, 1998), Budapesta (1999), Sofia (2000), Belgrad (2001), Timişoara (2002), Vilnius (2003), Pécs (2004), Yalta (2005), Katowice (2006), Cluj-Napoca (2007), Baku (2008), Bursa (Turcia, 2009), Pécs (Ungaria, 2010), Dubrovnik (2011), conferinţa din 2013 fiind planificată la Universitatea din Sarajevo. (Ca fapt interesant, amintesc că a XVI-a conferinţă anuală AUDEM, de la Yalta, şi-a deschis lucrările în celebra sală de conferinţe unde, în 1945, a avut loc întâlnirea celebră dintre Stalin, Roosevelt şi Churchill, soldată cu semnarea unei declaraţii prin care soarta ţărilor din estul şi sud-estul Europei a fost pecetluită pentru circa o jumătate de secol. La acea conferinţă am reuşit să conving bordul AUDEM ca, în 2007, anul intrării României în Uniunea Europeană, conferinţa anuală AUDEM să aibă loc în România, la Universitatea “Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, ceea ce s-a şi întâmplat. A fost mica mea răzbunare în faţa istoriei de atâtea ori nedrepte!).

Din partea UBB, la actuala ediţie a conferinţei au participat: semnatarul acestor rânduri, care a susţinut comunicarea Communication, Manipulatin and Censorship in Romania in Ceauşescu’s Time şi care a moderat şi secţiunea IB, cu tema Political, Social & Educational Developments in Central & Eastern Europe; Sonia Pavlenko şi Cristina Bojan, de la Facultatea de Stduii Europene, care au ssuţinut comunicarea Exercising Democracy in Universities: The Gap Between Words and Action, şi studenta-masterandǎ Ştefana Ignea, de la Facultatea de Istorie-Filosofie, cu comunicarea A Students’ Europe: Educatin for Citisenship (EUROCITIZEN).

La conferinţǎ a fost lansat şi vol. 2 al revistei The International Journal of Higher Education and Democracy, care apare sub egida AUDEM, ai cǎrei editori sunt Lazarina N. Topuzova, din Bulgaria, şi Adrian B. Popa (din România), amândoi cadre didactice la Gonzaga University din SUA, în bordul editorial al revistei fiind şi conf. univ. dr. Mircea Teodor Maniu (Facultatea de Studii Europene) şi subsemnatul.

În numǎrul lansat cu acest prilej, este publicat şi studiul The Idea of the University Reshaped by the Bologna Process, semnat de Sonia Pavlenko şi Cristina Bojan, de la Facultatea de Studii Europene.


 

Adaugă comentariu