Titanicul – 100 de ani de la dezastru

T
Vasul Titanic

Ieri, în ziua de Paşti, s-au împlinit 100 de ani de la scufundarea vasului Titanic, cea mai mare, mai luxoasǎ şi, se spunea, mai sigurǎ navǎ de croazierǎ a epocii (“inscufundabilǎ ”), care a plecat, la 10 aprilie 1912, din portul Southampton, din Anglia, spre New York. În 14 aprilie se ciocneşte de un aisberg şi se scufundǎ dupǎ circa trei ore, la 15 aprilie 1912. Mor 1514 din cei 2224 de oameni aflaţi la bord (cifrele diferǎ sensibil, în funcţie de sursele citate). Fiindcǎ vasul avea doar 20 de bǎrci de salvare (din 48, câte ar fi trebuit sǎ existe), echipajul a decis sǎ aibǎ prioritate la bǎrci femeile şi copiii. Momentul salvǎrii a generat, cum se întâmplǎ în astfel de cazuri, acte de eroism şi de laşitate. O femeie a preferat sǎ rǎmânǎ pe vas, împreunǎ cu soţul ei. Orchesta de la clasa I a continuat sǎ cânte, pe punte, deşi membrii acesteia ştiau ce soartǎ vor avea. Un bǎrbat se deghizeazǎ în femeie, pentru a se putea urca într-o barcǎ. Alţi bǎrbaţi (inclusiv Bruce Ismay, finanţatorul vasului), profitând de neatenţia ofiţerilor, s-au strecucat în bǎrci, fiind acoperiţi de fustele femeilor. Unii au murit în interiorul vasului, pe mǎsurǎ ce acesta era inundat. În aprilie, la miezul unei nopţi fǎrǎ lunǎ, apa Oceanului Atlantic era foarte rece. Vasul Carpathia, sosit la locul accidentului dupǎ câteva ore, a salvat naufragiaţii din bǎrcile de salvare, ducându-i în Canada.

          În 1985, epava  vasului a fost descoperitǎ, la o adâncime de 4 km pe fundul oceanului, cele douǎ pǎrţi ale vasului aflându-se la o distanţǎ de 2 km.

          Pentru a marca tragedia de acum un secol, un nou vas de croazierǎ (am aflat cǎ între turişti erau şi doi români), a plecat din Anglia, în aceastǎ lunǎ, pe urmele Titanicului. Ajungând la locul tragediei, în 15 aprilie, vasul va staţiona douǎ zile acolo, timp în care se vor face evocǎri ale celor dipǎruţi, aruncându-se în ocean coroane de flori, în amintirea victimelor.

          Aşa cum se ştie, scufundarea Titanicului a generat numeroase poveşti, s-au emis ipoteze variate privind cauzele scufundǎrii vasului (eroare de construcţie, eroare umanǎ, viteza prea mare, ghinionul întâlnirii cu aisbergul etc.). Tragedia a inspirat şi filmul Titanic, care a obţinut nu mai puţin de 11 Premii Oscar.

Adaugă comentariu