Suspendarea preşedintelui Traian Bǎsescu (vineri, 6 iulie 2012)

S

             Ca niciodatǎ în ultimii ani, am stat ore întregi la televizor, pentru a urmǎri, în direct, dezbaterile de la şedinţa camerelor reunite ale Parlamentului, în care s-a propus demiterea lui Traian Bǎsescu. La vot, inevitabilul s-a propdus: 256 de deputaţi şi senatori au votat pentru suspendarea preşedintelui. Preşedintele Traian Bǎsescu era prezent la dezbateri. Am citit pe chipul lui un uşor sentiment de disperare. La plecare, parcǎ avea ochii în lacrmi. Poate a fost doar o pǎrere! Mi l-a amintit pe Nicole Ceauşescu, în 22 decembrie 1989, în balconul fostului Comitet Central. Preşesintele interimar, Crin Antonescu, a fǎcut apel la ordine şi disciplinǎ, asigurându-necǎ  guvernul se va ocupa de aprovizionarea populaţiei şi de bunul mers la lucrurilor. Parcǎ era Ion Iliescu, în acele fiebinţi zile de decembrie. Crin Antonescu declarase anterior şedinţei cǎ, dacǎ Traian Bǎsescu nu va fi demis, el îşi va scrie demisia şi se va retrage definitiv din politicǎ. Motiv pentru preşedintele suspendat de a-i oferi acestuia o coalǎ albǎ, pentru a-şi scrie demisia! Luni este aşteptat verdictul Curţii Constituţionale, pentru ca Crin Antonescu sǎ ocupe, pentru o lunǎ, scaunul de la Cotroceni.

           Ultimii cinci preşedinţi ai Românie au fost toţi cu –escu: Ceauşecsu, Iliescu, Constantinescu, Bǎsescu, Antonescu. E adevǎrat cǎ, pentru o perioadǎ scurtǎ, cu ocazia primei sale suspendǎri, Preşedinte al României a mai fost şi preşedintele Senatului de atnci, Nicolae Vǎcǎroiu.

         Şi uite aşa, un plagiator dovedit, Victor Ponta, rǎmâne în fruntea Guvernului României. Evenimentele care au urmat dovedirii faptului cǎ a copiat în teza sa de doctorat au umbrit acest furt intelectual.

         Preşedintele a amintit, în discursul sǎu, cǎ le-a oferit mandatul de premier unor colegi precum Cǎlin Popescu Tǎriceanu şi Victor Ponta. Dupǎ ce s-au vǎzut cu sacii în cǎruţǎ, ambii au propus suspendarea sa. Încǎ o dovadǎ de ingratitudine tipic româneascǎ.

       Televiziunile au transmis imagini cu protestatari pro-Bǎsescu, din Piaţa Victoriei, şi cu cei anti-Bǎsescu, din Piata Universitǎţii.

        S-a stabilit şi ziua refendumului pentru suspendarea preşedintelui: 29 iulie. E greu de anticipat care va fi rezultatul votului. Având în vedere cele întâmplate în USL (cazuri de corupţie, furt intelectual etc.), este posibil sǎ câştige din nou Traian Bǎsescu, care apare, în ochii multor români, ca o victimǎ a complotului USL. El va avea, mai mult ca sigur, voturile celor din strǎinǎtate. Atât de mare este corupţia în România, încât este posibil ca Triana Bǎsescu sǎ fie votat tocmai pentru cǎ este vǎzut ca un campion al luptei anticorupţie (deşi el însuşi are probleme cu celebra casǎ din str. Mihǎileanmu, cu dosarul “Flota”, cu promovarea fiicei – cea cu pluralul “succesuri” –  pe post de europarlamentar etc.).

Adaugă comentariu