Surpriza Domnului Remus Hădărean

S

Pe domnul Remus Hădărean îl cunosc din celălalt regim. Domnia sa lucra la Casa Pionierilor din Turda, la Cercul foto, iar eu la Consiliul Judeţean Cluj al Organizaţiei Pionierilor, încât aveam multe colaborări instituţionale. Ştiu că a iniţiat şi organizat, la Turda, unele festivaluri judeţene şi naţionale, legate de fotografie şi film. Într-un an a fost cu mine în tabăra de la Leghia, unde i-a făcut lui Tudor (care avea 4-5 ani) o fotografie superbă, care ar merita reprodusă la fiecare 1 Iunie, de Ziua Copilului.

A venit Revoluţia, cele două instituţii la care lucram s-au desfiinţat sau transformat, iar noi nu ne-am mai întâlnit de atunci.

Ştiam că, după pensionare, se ocupă cu scrisul, dar eu credeam că e vorba de “scrisul” fotografic. Nici vorbă! Domnul Hădărean a publicat mai multe lucrări monografice, dar şi două volume de proză.

Domnul Remus Hădărean scrie cărţi! Mihai Cistelican, doctorandul meu, mi-a adus acum câteva zile, să văd, o realmente monumentală monografie a comunei Ceanu Mare, apărută la Casa Cărţii din Cluj-Napoca. Sunt reproduce multe documente din arhivele CNSAS.

Remus Hădărean - Comuna Ceanu Mare
Remus Hădărean – Comuna Ceanu Mare

Surpriza este că aici, în acest volum, domnul Remus Hădărean reproduce un mai vechi articol al meu, de acum câţiva ani, despre poetul Virgil Leon, fiu al comunei Ceanu Mare, articol intitule Poetul Virgil Leon (p. 640-641). Am recitit articolul şi îmi place cum este scris, iar Virgil a confirmat, în volumele ulterioare, profilul trasat de mine.

Îi mulţumesc domnului Remus Hădărean pentru că a inclus articolul meu despre Virgil Leon în monografie şi lui Mihai Cistelican, pentru că mi-a atras atenţia asupra lui.

Când voi face un palmares al tuturor volumelor colective la care am colaborat, voi aminti şi această monumentală lucrare.

Adaugă comentariu