Drum cu autocarul, la Alba Iulia, pentru a participa la Târgul de Carte Alba Transilvana, unde vom lansa volumul de interviuri Ion Lǎncrǎnjan, pregǎtit pentru tipar împreunǎ cu Daniela Bolog, studentǎ în anul III. Ea s-a dus mai repede, pentru a aştepta cǎrţile în autogara din Alba Iulia, unde vor sosi de la Sibiu.
Ca de obicei, plecarea a fost una fǎcutǎ în grabǎ, pentru cǎ, la ora 14,00, am avut un interviu acordat studentului Radu Boţoiu, care lucreazǎ într-un studio TV pentru studenţi, creat printr-un proiect european.
În autogara din Alba Iulia am sosit simultan cu autocarul din Sibiu, aşa cǎ eu şi Daniela am vǎzut în acelaşi timp volumul de interviuri, apǎrut în excelente condiţii grafice. De la autogarǎ m-am dus la Hoteluol Cetate, unde s-a asigurat cazarea participanţilor la târgul de carte. La cinǎ, am nimerit la masǎ cu o familie de intelectuali din Ţinutul Herţa, Eugenia Cimborovici-Teodoreanu şi Alexandru Teodoreanu (cu care am discutat despre situaţia românilor din Ucraina), cu doi ceramişti şi cu scriitoarea Nora Iuga.
Târgul de carte se extinde pe trei zile, dar eu mâine mǎ voi întoarce la Cluj, pentru cǎ trebuie sǎ particip la o nuntǎ. Îmi pare rǎu cǎ nu voi putea participa la Colocviile romanului românesc contemporan, ediţia a V-a, acţiune organizatǎ de Consiliul Judeţean Alba şi de Uniunea Scriitorilor – Filiala Alba-Hunedoara, în parteneriat cu Universitatea “ Decembrie 1918” din Alba Iulia. Este o acţiune de anvergurǎ, la care şi-au anunţat participarea: Nicolae Manolescu, directorul colocviilor, Varujan Vosganian, Gabriel Chifu, Irina Horea, Horia Gârbea, Radu Aldulescu, George Bǎlǎiţǎ, Nicolae Breban, Petru Cimpoeşu, Cosmin Ciotloş, Nichita Danilov, Gabriel Dimisianu, Radu Pavel Gheo, Gabriela Gheorghişor, Alex Goldiş, Radu Mareş, Irina Petraş, Marta Petreu, Virgil Podoabǎ, D.R. Popescu, Dan Stanca, PetreTǎnǎsoaica, un cristian, Al. Vlad, Dumitru Hurubǎ, Radu Igna şi Cornel Nistea. Nu ştiu câţi dintre cei trecuţi pe listǎ vor participa efectiv.
Am revenit acasǎ cu o maşinǎ a UBB, împreunǎ cu un fost prorector al Universitǎţii noastre, care mi-a spus cǎ nu mai citeşte niciun ziar şi cǎ s-a retras definitiv în domeniul cercetǎrii. Aceastǎ abstragere totalǎ din real mi-a amintit de o întâmplare relatatǎ de Alex Ştefǎnescu. Vizitând o mǎnǎstire, un cǎlugǎr de acolo l-a întrebat ce mai face tovarǎşul Gheorghe Gheorghiu-Dej. La care Alex Ştefǎnescu îi rǎspunde cǎ acesta a murit de mult, cǎ între timp au fost la conducerea ţǎrii Nicolae Ceauşescu şi Ion Iliescu, politicieni care i-au fǎcut multe zile amare talentatului critic literar, care îl invidia pe cǎlugǎrul amintit, pentru capacitatea lui de a se abstrage din contingent.