Azi este sǎrbǎtoarea Sânzienelor, ziua în care s-a nǎscut Sfântul Ioan Botezǎtorul. Sunt multe obiceiuri de Sânziene, în funcţie de locul geografic şi de timp, sǎrbǎtoarea fiind legatǎ de “cultul recoltei, al vegetaţiei şi al fecunditǎţii, şi pǎstreazǎ în ea un amestec fascinant de creştinism, pǎgânism şi vrajitorie”, dupǎ cum scrie Adriana Mischian, pe www.ortodox-catolic.ro. Romanul Noaptea de Sânziene, al lui Mircea Eliade, valorificǎ magistral aura legendarǎ a acestei sǎrbǎtori.
În copilǎrie, Mama mǎ trimitea sǎ aduc de pe câmp flori de sânziene, din care fǎcea câte o cununǎ pentru fiecare membru al familiei noastre. Apoi arunca pe casǎ aceste cununi, cu mare grijǎ pentru a nu cǎdea, fiindcǎ acest lucru însemna prevestirea a ceva rǎu. Mai ales când era vorba de copii, de mine şi de Nicuşor, atenţia Mamei era sporitǎ. Nu-mi amintesc sǎ fi fost alte obiceiuri legate de aceastǎ sǎrbǎtoare. Cununile rǎmâneau multǎ vreme pe acoperişul casei, pând când, uscate fiind, erau aduse în faţa casei de ploile verii.
Am vrut sǎ mǎ duc la Catedrala “Sf. Petru şi Pavel” din Mǎnǎştur, dar nu am mai ajuns, aşa cǎ am decis sǎ urmǎresc slujba transmisǎ în direct, de Trinitas TV, de la Catedrala Patriarhalǎ din Bucureşti. Mi-am amintit cǎ, acum câţiva ani, cel mai mare teolog pe care l-am cunoscut personal, Mitropoilitul Bartolomeu Anania, spunea, chiar la o întâlnire cu studenţii facultǎţii noastre, cǎ se va opune transmiterii Sfintei Liturghii prin intermediul televiziunii, care nu mai mijloceşte, ca în bisericǎ, legǎtura directǎ dintre om şi divinitate. Pânǎ la urmǎ, Patriarhul Daniel a legiferat aceastǎ formǎ de comunicare. Nu mai ştiu reacţia Mitropolitului Bartolomeu. Cert este faptul cǎ urmǎrirea acasǎ, a slujbei, îţi poate crea un disconfort. Ce faci în timpul slujbei? Poţi sta în pat, îbrǎcat lejer, poţi vorbi la telefon, poţi lucra la calculator etc. Sau stai în picioare, în haine de sǎrbǎtoare, şi îţi faci cruce, de câte ori este cazul? Iatǎ întrebǎri fǎrǎ rǎspuns. Din pǎcate, mi-a scǎpat din transmisia TV tocmai “povestea”, în care se va fi vorbit, indiscutabil, despre semnificaţia acestei sǎrbǎtori.
.