Profesorul meu de românǎ din liceu, Iosif Pop (joi, 13 septembrie 2012)

P

          Am fǎcut liceul la Luduş, între anii 1970-1974. Acolo l-am avut profesor la românǎ, în toţi anii de liceu, pe Iosif Pop, care s-a fǎcut imediat remarcat nu numai prin exigenţǎ şi rigoare, ci şi prin apropiere faţǎ de unii dintre elevii sǎi, pe care îi credea interesaţi de materia pe care o preda. Ne recomanda cǎrţi de criticǎ literarǎ, recent apǎrute, ne familiariza cu revistele literare, ne organiza manifestǎri literare, ne propunea unele excursii. La un moment dat, ne-a invitat sǎ mergem la Tg. Mureş, unde urma sǎ vinǎ Marin Preda, autorul Moromeţiilor, roman pe care noi îl studiam la clasǎ. Trenul pânǎ la Tg. Mureş costa 9 lei, iar eu nu am avut aceşti bani. Nu aveam sǎ-l întâlnesc niciodatǎ pe Marin Preda!

        Când am dat admitere la facultate, a venit la Cluj, sǎ mǎ susţinǎ (poate şi pentru cǎ avea ceva examene, fiindcǎ era şi student la Drept).

          La nuntǎ mi-a fost naş, apoi relaţiile naostre s-au rǎcit puţin, dupǎ neaşteptata moarte a naşei.

          În fine, m-am bucurat cǎ azi m-a sunat, pentru un lucru la care nu mǎ aşteptam: sǎ îi scriu o prefaţǎ la prima sa carte: o monografie subiectivǎ a satului sǎu natal, Stupini, din judeţul Bistriţa-Nǎsǎud.

          O voi face cu mare plǎcere şi îmi voi folosi toatǎ expertiza mea în materie de editare, apreciere exactǎ a unei monografii etc.

 

Adaugă comentariu