Povestea sistemului socialist, la un colegiu din Suedia (luni, 15 octombrie 2012)

P

Prietenul Cornel Costea mi-a trimis, prin e-mail, un exemplu foarte interesant despre viabilitatea sistemului socialist. Desigur, exemplul nu trebuie absolutizat, dar esenţa acestuia mi se pare relevantǎ. Iatǎ povestea, întâmplatǎ în Suedia:
“Un profesor de economie de la un colegiu a declarat cǎ nu a picat vreodatǎ pe cineva la examen, dar a picat odatǎ o grupǎ întreagǎ.
Acea clasǎ a insistat cǎ socialismul este funcţional şi cǎ nimeni nu ar trebui sǎ fie sǎrac şi nimeni bogat, toatǎ lumea sǎ fie EGALĂ !
Profesorul le-a spus: OK, vom face în grupa aceasta un experiment asupra socialismului. Se va face media tuturor notelor, şi fiecare va primi aceeaşi notǎ, astfel încât niciunul nu va pica şi niciunul nu va primi nota 10.
Dupa primul test, notele au fost adunate şi împǎrţite la numǎrul de studenţi, şi toţi au primit un 8. Studenţii care au studiat intens au fost supǎraţi, dar cei care au învǎţat mai puţin au fost bucuroşi peste mǎsurǎ. Cum cel de-al doilea test se apropia, studenţii care studiasera puţin au învǎţat şi mai puţin, iar cei care studiaserǎ mai intens şi-au spus cǎ şi ei vor o pomana, aşa încât şi ei au studiat mai puţin. Media celui de-al doilea test a fost 6! Nimeni nu mai era fericit. Când a fost dat al treilea test, media notelor a fost 4 . Notele nu au fost crescǎtoare, deoarece au apǎrut certurile, acuzaţiile, ura şi nimeni nu a vrut sǎ înveţe pentru beneficiul altuia. Spre marea surprizǎ a tuturor studenţilor, toţi au picat.
Profesorul le-a spus cǎ socialismul va pica în final, deoarece, atunci când recompensa este mare, efortul pentru a avea succes este, de asemenea, mare. Dar când statul nu mai acordǎ acea recompensǎ, nimeni nu va încerca sau va vrea sa aibǎ succes. Nu putea fi o explicaţie mai simplǎ. Iatǎ un scurt paragraf, care sintetizeazǎ totul:
“Nu se poate legifera ca sǎracul sǎ fie liber, iar bogatul în afara libertǎţii. Ceea ce primeşte o persoanǎ, fǎrǎ a fi muncit pentru aceasta, trebuie produs de cineva, care, la rândul ei, nu primeşte pentru ceea ce a muncit.”

Adaugă comentariu