Poetul Dorin Popa

P
Coperta volumului

* Primesc, de la Iaşi, volumul de poeme al lui Dorin Popa, Povestea mea: alia avatar, Editura Dacia XXI, Cluj-Napoca. Mǎ leagǎ de Alina şi Dorin Popa o foarte puternicǎ prietenie, pe care o trǎiesc intens, parcǎ pentru a recupera deceniile în care nu ne-am cunoscut (contactele noastre au fost prilejuite de mediul universitar postdecembrist, deşi amândoi am activat, în studenţie, la reviste studenţeşti: Dorin la Dialog, unde a fost, timp de patru ani – 1979-1983 -, redactor-şef adjunct şi redactor-şef, iar eu, mai modest, la Echinox.
Volumul a apǎrut în excelente condiţii grafice (pe copertǎ: Salvador Dali, Ceas), deşi ştiu cǎ a fost fǎcut în regim de urgenţǎ, pentru Bookfest (poate de aici unele mici inconsecvenţe, de pildǎ, în folosirea aleatorie a lui î şi â). Volumul are o foarte comprehensivǎ prefaţǎ, datoratǎ prietenului nostru comun, Iulian Boldea, “recomandǎrile” de pe copertǎ fiind semnate de Acad. Alexandru Zub şi Constantin Ciopraga. Nu ştiu care a fost raţiunea pentru care editura a inclus în sumar (desigur, cu acordul autorului) şi câteva interviuri acordate de Dorin, care aparţin altui registru stilistic. Trebuia sǎ fie o carte exclusiv de poeme. În fine.
Ca unul care o cunosc pe Alia, cea care apare în titlul cǎrţii, am o perspectivǎ specialǎ asupra poeziilor. Iatǎ un poem, care meritǎ învǎţat pe de rost, Prezenţa ta:
nimic mai mult
nu-mi pot imagina
decât prezenţa ta

pretutindeni te regǎsesc
difuz risipitǎ
spornic risipitǎ
în lucruri nesigure
ale zilei de azi
tu-ţi risipeşti surâsul
trecutul, viitorul
tu risipieşti cu sfialǎ
ani lungi de aşteptare
întru salvarea mea

* În Sala “Adrian Marino”, de la BCU, întâlnesc frecvent studenţi de la Jurnalism. Unii au chiar lucrarea de licenţǎ cu mine. Mǎ vǎd şi nu zic nimic, nu schiţeazǎ nici mǎcar un gest de a mǎ saluta, o mişcare a capului, o mişcare a buzelor. Pur şi simplu nu-i înţeleg. Dar înţeleg de ce Gabriela, bibliotecara facultǎţii noastre, a pus în bibliotecǎ un afiş mare, vizibil pentru toatǎ lumea: “La intrarea în aceastǎ salǎ, salutul este obligatoriu!”.

Adaugă comentariu