Acuzaţia de plagiat adusǎ premierului Victor Ponta a iscat o adevǎratǎ isterie naţionalǎ. Toata lumea vorbeşte de plagiat, toatǎ lumea suspecteazǎ pe toatǎ lumea cǎ a plagiat. Ministrul de Interne, Ioan Rus, a spus cǎ, de la Platon şi Aristotel, lumea plagiazǎ întruna! Preşedintele Bǎsescu cere fiecǎrui nou ministru numit în Cabinetul Ponta sǎ dea o declaraţie din care sǎ rezulte cǎ nu a plagiat în teza sa de doctorat! Este un gest de umilire, nu a persoanei respective, ci a unei instituţii a statului român, fiindcǎ doctoratul acela a fost acordat şi apoi validat de instituţii ale statului român: o facultate sau un instituit de cercetare, titlul fiind validat ulterior de minister.
În aceastǎ isterie generalizatǎ, toatǎ lumea îşi dǎ cu pǎrerea. Interesant cǎ nimeni nu l-a întrebat nimic despre plagiat pe un om care a studiat câţiva ani problema în cauzǎ: criticul ieşean Al. Dobrescu, autorul volumului Corsarii minţii. Istoria ilustrata a plagiatului la români, I, Editura Asterisc, Iaşi, 2006.
Cele mai norocoase în aceastǎ isterie sunt instituţiile de presǎ, în special televiziunile, care ating ratinguri nesperate în urma scandalurilor de plagiat. Sunt curios când şi cum se va sfârşi aceastǎ furtunǎ. Oricum, pentru şcoala doctoralǎ pe care o conduc, aceastǎ isterie ne ridicǎ şi mai sus cotele de exigenţǎ.
*Am primit o invitaţie de la publicaţia americanǎ Sociology Study (ISSN 2159-5526), “a professional journal published across the United States by David Publishing Company, USA”, de a mi se publica studiul Communication, Manipulation And Censorship: The Visit Undertaken by Nicolae Ceauşescu in Australia (April 1988) and Its Contradictory Reflection in Various Romanian and Australian Mass-Media channels, studiu pe care îl destinasem, iniţial, unei cǎrţi care urmeazǎ sǎ fie publicatǎ în Marea Britanie. Se pare cǎ am gǎsit un studiu care chiar îi intereseazǎ pe strǎini!