Nestor Rateş (1933-2024)

 

                               

                   Nestor Rates (1933-2024)

La finalul lunii octombrie a încetat din viaţă Nestor Rateș, cunoscutul jurnalist de la Europa Liberă, la vârsta de 91 de ani.

În septembrie 2010, când am organizat simpozionul naţional de jurnalism, cu participare internaţională, cu tema Documentarea în jurnalism, l-am invitat şi pe cunoscutul jurnalist Nestor Rateş, care atunci trăia în România. A acceptat invitaţia şi a susţinut la simpozion o comunicare excepţională, pe care am publicat-o în volumul Documentarea în jurnalism, Editutra Tritionic, Bucureşti, 2010. Au colaborat la acest volum nume importante ale culturii şi jurnalismului românesc: Lucia Hossu-Longin, Dan Culcer, Nicolae Manolescu, Marta Petreu, Alex Ştefănescu, Matei Vişniec, Nicolae Melinescu, Cristian Tudor Popescu, Adriana Săftoiu, Dona Tudor, Robert Turcescu, Ştefan Borbely, Ion Dur, Michael Shafir, Paul Schveiger şi alţii.

Nestor Rateş a colaborat cu un text excepţional: Despre documentare la Europa Liberă.

De pe Wikipedia, aflu că Nestor Rateş s-a născut la Moineşti, la 7 aprilie 1933, şi a decedat la  31 octombrie 2024, la RockvilleMarylandSUA.

A urmat liceul la Bacău și Piatra Neamț, după care a absolvit Facultatea de Filosofie la Universitatea din București. În 1973 a rămas în Israel pentru un scurt timp, apoi a plecat în Italia, iar de acolo în Statele Unite, cu sprijinul soților Martin şi Conney Kamerow.  A fost redactor la Agerpres și, din 1973, în departamentul românesc al postului de radio  Europa Liberă (în redacțiile din Washington și München).

La acest post de radio a fost de două ori directorul departamentului românesc, la München și Praga. În 2003 a fost consilier pentru politici editoriale al directorului general de la Europa Liberă. După pensionare, a fost un an consultant principal al președintelui posturilor de radio Radio Europa Liberă/Libertatea (RFE/RL, Inc.).

În 2010 a primit titlul de  Cetățean de onoare al municipiului Moinești.

Nestor Ratesh este autorul cărţii Romania: The Entangled Revolution, publicată de editura americana Praeger, în 1991, apoi republicată în limba română, sub titlul Romania: Revoluţia încâlciă“, initial de Editura Litera din Bucureşti, reluată ulterior de alte două edituri româneşti.

Dumnezeu să îl odihnească în pace!

 

Adaugă comentariu