Mircea Cărtărescu, nominalizat pentru a doua oarǎ la Premiul Nobel pentru Literaturǎ (duminicǎ, 14 octombrie 2014)

M

Presa ne informeazǎ cǎ “Mircea Cărtărescu are cota de 26,00 că va câştiga Premiul Nobel, la egalitate cu Umberto Eco şi Leonard Nolens. La casa de pariuri Ladbrokes, Cărtărescu este mai bine cotat decât nume grele ale literaturii, ca Salman Rushdie, Ian McEwan, Dai Sijie, Kazuo Ishiguro sau Michael Ondaatje. Favorit este Haruki Murakami, cu o cotă de 3,00.” Pânǎ la urmǎ, premiul Nobel pentru Literaturǎ a fost acordat unui chinez, Mo Yan, nu ştiu cât de cunoscut.
Ce este absolut revoltǎtor este campania de denigrare a scriitorului, care a început imediat dupǎ anunţarea candidaturii sale, pentru a doua oarǎ. Iatǎ de ce românii nu au încǎ niciun Premiu Nobel pentru Literaturǎ: pentru cǎ suntem invidioşi unii pe alţii, rǎi şi meschini. I-am trimis scriitorului un mesaj de solidaritate şi l-am sfǎtuit sǎ aplice principiul lansat de Nicolae Manolescu, în legǎturǎ cu un politician: “Nicio secundǎ de dispreţ!” Adicǎ sǎ ignore aceste atacuri imunde şi sǎ îşi vadǎ de propria lui creaţie.
*Un frumos mesaj de la prietenul Ben Todicǎ, din Australia, unul dintre “personajele” cǎrţii mele: “Am ajuns acasǎ dintr-un concediu de trei sǎptǎmâni în China şi am fost plǎcut impresionat sǎ gǎsesc cartea O CĂLĂTORIE ÎN ŢARA KANGURULUI. Impresionat de felul cum aratǎ şi în special de conţinut, de organizarea lui, de amestecul şi aranjamentul materialelor, ca temǎ şi conţinut, de grafica şi paginaţia cǎrţii, de font şi cinstea acordatǎ fiecaruia, fǎrǎ discriminare, însǎ cu onoarea cuvenitǎ dupǎ merit. E ca un diamant bine şlefuit, care nu taie, însǎ atrage, impune admiraţie şi strǎlucire. O carte care îngǎduie şi îmbrǎţişeazǎ, dǎruind, cu modestie, lucruri noi şi neasemuit de importante cititorului.
Ai fǎcut o grǎmadǎ de lume fericitǎ!
Cu mulţumiri şi admiraţie,
Ben Todicǎ”
O apreciere corectǎ a cǎrţii, fiindcǎ chiar asta am dorit sǎ scot la ivealǎ (sine ira et studio): valorile româneşti pe care le-am întâlnit acolo! Este al doilea ecou entuziast al cǎrţii mele, pe care îl primesc din Australia, dupǎ cel al domnului Ioan Miclǎu.
*Seara, la Antena 3, o emisiune din care am aflat cǎ Traian Bǎsescu şi Rǎzvan Mihai Ungureanu (ministru de Externe, în 2005) au refuzat oferta ruşilor de a ne restitui tezaurul. Aceasta se numeşte trǎdare naţionalǎ!

Adaugă comentariu