Despre bisericǎ

D

*Ieri ar fi trebuit sǎ mǎ duc la Bisericǎ, dar nu m-am dus. Am lucrat la trei materiale (pentru România literarǎ, Flacǎra lui Adrian Pǎunescu şi Apostrof), pe care le-am şi trimis. Când m-am uitat la ceas, era prea târziu. De regulǎ, mǎ duc la Biserica “Înǎlţarea Sfintei Cruci”, din Cartierul Plopilor, unde a slujit (şi mai slujeşte încǎ, chiar dacǎ s-a pensionat), pǎrintele Iulian Benche, de care sunt foarte ataşat (a participat şi la slujba de înmormântare a Mamei). Omul acesta a ctitorit o bisericǎ, într-un loc unde erau doar bǎlǎrii şi gunoaie. În plus, era foarte ataşat, ca şi mine, de regretatul Mitropolit Bartolomeu, al cǎrui portret îndoliat l-a ţint în bisericǎ mult mai mult decât prevǎd canoanele bisericeşti. E interesantǎ relaţia omului cu biserica. În copilǎrie, freventam biserica rar, mai mult de Paşti, când aveam, de regulǎ, pantofi noi, totdeauna mai mici, care mǎ strângeau şi mǎ “rodeau”, evntual şi haine noi. În plus, Mama îmi spunea mereu sǎ mǎ duc “cǎtǎneţ” pe uliţǎ, nu cu capul plecat, ca un ardelean autentic, cum merg eu, de obicei. Tata nu era prea bisericos, mergea la Bisericǎ “din Paşti în Paşti”, la fel ca Ştefan a Petrii, tatǎl lui Creangǎ. Tot ca acesta, Tata credea cǎ “Biserica-i în inima omului”. Nu postea, pe considerentul cǎ “nu-i pǎcate ce bagǎ omul în gurǎ, ci ce scoate din ea” etc. Dupǎ moartea Mamei, Tata s-a schimbat brusc: merge la bisericǎ ori de câte ori “vine popa” (în Nandra nu avem preot stabil), seara îşi spune rugǎciunile. Reacţia lui mi-a amintit de Eugen Ionescu, marele dramaturg, ateu convins, care, înainte de a muri, ar fi exclamat: “Existǎ Dumnezeu!”.
*M-am decis sǎ particip la sesiunea ştiinţificǎ anualǎ a Facultǎţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicǎrii, din Bucureşti. Tema va fi aceasta: Comunicare, manipulare şi cenzurǎ. Vizita lui Nicolae Ceauşescu în Australia (aprilie 1988) şi reflectarea ei în trei categorii de presǎ: în cea româneascǎ, în presa australianǎ oficialǎ şi în presa australianǎ liberǎ.
*Se ascute “lupta de clasǎ” la UBB. Iatǎ un comunicat trimis Rectoratului, azi, de facultatea naostrǎ:
In atentia Rectoratului si Senatului UBB
Consiliul profesoral al Facultatii de Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii isi exprima regretul si indignarea fata de recentele manifestari jignitoare si nedrepte ale conducerii UBB la adresa reprezentantilor facultatii noastre in Senatul UBB cu ocazia discutarii unor aspecte ale anului sabatic pentru personalitati afectate de pensionare, si impotriva modului de repartizare discretionara, fara respectarea algoritmului propus de comisia de organizare a alegerilor, a locurilor in viitorul Senat al UBB. Cu privire la primul punct, consideram ca un sistem transparent si obiectiv de aprobare a anului sabatic este de preferat unor decizii conjuncturale, subiective si cu restrangerea competitiei, si ca oricine ar trebui sa-si poata exprima liber opiniile pe aceasta tema, in cadrul Senatului UBB. Cu privire la al doilea punct, nu putem fi de acord cu reducerea nejustificata a locurilor acordate facultatii noastre in viitorul Senat UBB, deaorece este o facultate care s-a aflat intotdeauna in topul facultatilor din UBB in ceea ce priveste cercetarea stiintifica, atragerea resurselor financiare prin granturi si numarul mare de studenti.
Consideram ca discreditarea prin intimidare verbala si fara argumente viabile a tuturor celor care incearca sa exprime o alta opinie decat cea a conducerii universitatii nu neste o practica democratica. De asemenea, exprimarea unor calificative insultatoare la adresa intregului corp profesoral al facultatii (unde exista, totusi, personalitati recunoscute la nivel national si international) sunt contrare Codului etic UBB si nu fac cinste universitatii noastre in perioada alegerilor.
Ne exprimam totusi speranta intr-o competitie corecta pentru desemnarea noii conduceri a UBB si intr-o tranzitie fara convulsii catre noua administratie academica, pastrand respectul cuvenit celor care au adus universitatea noastra la nivelul de acum.
Consiliul profesoral al FSPAC, 12 ianuarie 2012”.

Adaugă comentariu