Lansarea volumului “O călătorie la capătul lumii”

L

   

Ilie Rad, Horia Badescu,  Constantin Cublesan, Doina Rad
Ilie Rad, Horia Badescu,
Constantin Cublesan, Doina Rad. Foto: Stefan Borbely

Ieri, în sala “Ioan Muşlea” a Bibliotecii Centrale Universitare “Lucian Blaga” din Cluj-Napoca a avut loc lansarea volumului nostru (al meu şi al Doinei), O călătorie la capătul lumii. Deşi este vară şi sezon de vacanţă şi concedii, a fost surprinzător de multă lume, sala fiind aproape plină. Au venit toţi membrii familiei, colegi de-ai noştri, prieteni, rude, fini, foşti studenţi sau actuali doctoranzi. Unii prieteni au venit cu toată familia (Ligia, Emil şi Gaby Culda, Cristina, Rareş şi David Beuran, dar şi Camelia Nistor, sora Cristinei). Se vede că avem mulţi prieteni şi colegi. A fost o lansare cu public “internaţional”, ca să glumesc puţin, fiindcă au fost prieteni din SUA (Codruţa Temple), Spania (fina noastră Simona, cu fetele ei, Clara şi Irina Puşcaş şi cu sora Paula, cu un grup de spanioli care învaţă limba română), Italia (Clara Cosma, fina noastră), Belgia (Camelia Nistor) şi Canada (fosta noastră elevă, Iulia Ciobanu).

Cartea a fost prezentată de colegii şi prietenii noştri, Horia Bădescu şi Constantin Cubleşan.

Surpriza mare a constituit-o prezenţa maestrului Ioan Bocşa, solistul preferat al Doinei, care a şi luat cuvântul (maestrul Bocşa fiind şi autorul unui jurnal de călătorie, Cu cântecul în jurul lumii, de care puţină lume ştie), dar şi a cuscrului Victor Veja, din Beclean, tatăl Alinei, soţia lui Tudor.

O altă surpriză plăcută a fost prezenţa unei echipe de la TVR, condusă de colegul Vasile Hotea-Fernezan, care a filmat aproape întreaga lansare. I-am şi spus că am publicat peste 50 de volume (unele coordonate, evident), dar la nicio lansare nu a fost prezentă vreo televiziune. Dar să nu ne îmbătăm cu apă rece, este vară, lumea e în concedii, evenimentele pentru presă sunt puţine.

Am dat autografe pe un număr de peste 50 de exemplare, ceea ce este un alt record, cartea fiind destul de scumpă (37 de lei, din cauza faptului că, din cele circa 100 de fotografii, 76 sunt color, răspândite pe tot parcursul cărţii, iar condiţiile grafice în care a apărut volumul sunt excepţionale).

Sunt curios ce ecouri va avea volumul la critica literară.

P.S. Cu o zi înainte de lansare, am primit un mail de la vechiul şi dragul nostru prieten din Germania, Rico Müller-Schmitt (care nu a putut veni, dar a fost cu sufletul alături de noi, încât ar trebui adăugată şi Germania la ţările amintite mai sus). Ei bine, Rico a citit prin ziare o prezentare mai amplă a volumului lansat şi mi-a spus că, în anii ’70, Salvador Allende era unul din idolii săi. Ca să mă convingă, mi-a trimis mai multe fotografii: una cu poza lui Allende în biblioteca personală, alta cu Allende în ultimele clipe de viaţă (una asemănătoare am publicat şi noi în carte), alta cu protestul din Germania, după lovitura de stat din Chile. De aceea, cartea îl va interesa în mod deosebit, încât mâine îî voi trimite un exemplar.

Iată cum, la atâtea lucruri care ne leagă de 30 de ani, s-a mai adăugat încă unul: simpatia noastră faţă de această personalitate tragică a istoriei (în carte am publicat o fotografie a mea lângă statuia lui Allende din Santiago).

Adaugă comentariu