Am participat astăzi la un eveniment cultural excepţional: lansarea volumului de convorbiri dintre profesorii universitari, Lavinia Betea şi Virgil Măgureanu, intitulat Ce s-a întâmplat de fapt. Un dialog despre perioada postdecembristă (Editura RAO, Bucureşti, 2022).
Îi mulţumesc bunei mele colege şi prietene, Doamna Lavinia Betea, pentru faptul că m-a anunţat de acest eveniment, încă înainte ca el să fie popularizat în presa din Cluj (care presă, între noi fie vorba, nu a fost prezentă la această lansare). Îi rămân foarte îndatorat Laviniei pentru prietenia cu care mă onorează şi pentru că, în urmă cu mulţi ani, m-a cooptat într-un juriu, la Bucureşti, prezidat de regretatul academician Dan Berindei, care avea menirea să premieze cărţile unor istorici tineri. Atunci l-am cunoscut pe acad. Dan Berindei, care a fost apoi invitatul meu la unul dintre Congresele Naţionale de Istorie a Presei, care a avut loc în Capitală.
Revin la acţiunea de azi. Cartea a fost prezentată, comprehensiv şi la obiect, de către profesorul universitar dr. Gabriela Ciot, de la Facultatea de Studii Europene a UBB, și de profesorul universitar dr. Tudor Sălăgean, directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, unde a avut loc evenimentul. Am reţinut din prezentările făcute că, dincolo de relatarea unor evenimente la care domnul profesor Virgil Măgureanu a fost martor, ea conţine şi multe informaţii despre viaţa personală şi familială a invitatului, ceea ce îmi confirmă ideea pe care mi-a spus-o, într-un interviu, Svetlana Broz, una dintre nepoatele lui Iosip Broz Tito, anume că şi liderii politici sunt oameni, cu nevoile, bucuriile, tristeţile şi aspiraţiile lor.
A urmat apoi un dialog între profesorul Virgil Măgureanu şi cei prezenţi (din păcate, Doamna Lavinia Betea nu a putut participa, din motive de sănătate). La întrebarea ce a făcut SRI în primii ani de activitate (domnul Virgil Măgureanu fiind primul director al acestui serviciu), concluzia care s-a conturat a fost că a contribuit la stabilitatea şi integritatea teritorială a României. Am vrut să intervin în discuţii şi să arăt cât de importantă este această idee. (Când a acceptat să prezideze primul guvern comunist după 1944, Dr. Petru Groza a spus că face acest lucru, ştiind că orice regim politic este trecător, în timp ce Ţara este veşnică – se referea, desigur, la revenirea nord-vestului Transilvaniei în componenţa României).
Luând cuvântul, tânărul poet, Victor Constantin Măruţoiu, a avut cuvinte elogioase despre carte şi a spus că, într-o discuţie cu un personaj politic important din Cehia, acesta i-ar fi mărturisit că, din păcate, Cehoslovacia n-a avut, la momentul respectiv, lideri cu viziune (cum a avut România), care să lupte pentru integritatea teritorială a ţării lor, astfel că Cehoslovacia s-a împărţit în două: Cehia şi Slovacia.
Aceste discuţii mi-au amintit de Preşedintele Ion Iliescu, din a cărui echipă a făcut parte şi domnul Virgil Măgureanu. Reproduc aici opinia unui faimos jurnalist şi analist politic american, bun cunoscător al realităţilor politice europene şi româneşti, Robert D. Kaplan. Acesta a publicat volumul În umba Europei. Două războaie reci şi trei decenii de călătorie prin Europa şi dincolo de ea. Traducere din engleză de Constantin Ardeleanu şi Oana Celia Gheorghiu, Humanitas, Bucureşti, 2026. Cartea a apărut în seria “Istorie contemporană”, serie coordonată de Cristian Vasile şi Vladimir Tismăneanu.
În cartea amintită, Robert D. Kaplan scrie că fostul Preşedinte, Ion Iliescu, “a amânat cu înverşunare reforme indispensabile, dar se poate să fi salvat ţara de la război civil şi haos, la începutul anilor ‘90” (p. 83). Şi în alt loc: “Unii conducători se remarcă nu atât prin realizări efective, cât prin prevenirea unor evenimente mult mai grave.” (p. 165).
M-am bucurat că la întâlnire au fost şi mulţi studenţi, nu atâţia câţi ar fi trebuit, dată fiind anvergura manifestării, dar e bine că tinerii sunt doritori să îşi cunoască trecutul, istoria poporului din care fac parte.
P.S. Din lipsă de timp, semnalez acum doar apariţia cărţii, urmând ca în viitor să scriu o amplă prezentare, pentru proiectatul meu volum, Cărţile prietenilor mei.