Lansare de carte dedicată Centenarului Marii Uniri: Ion Agârbiceanu şi Marea Unire

L
Coperta cartii
Coperta cartii

Departamentul de Jurnalism şi Media Digitală din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării a Universităţii „Babeş-Bolyai, Editura Casa Cărţii de Ştiinţă şi Asociaţia Română de Istorie a Presei anunţă lansarea volumului Ion Agârbiceanu şi Marea Unire.  Antologie, notă asupra ediției, note și comentarii de Alexandra Ormenișan. Prefață de Ilie Rad, Editura Casa Cărţii de Ştiinţă, Cluj-Napoca, 2018.

Despre cartea lansată vor vorbi: Ion Cristofor, Mircea Popa şi Ilie Rad.

Lansarea va avea loc vineri, 14 decembrie a.c., începând cu ora 16,00, în Sala „Ioan Muşlea” a Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca.

                                                                   *

Cartea conţine un număr de 49 de articole, care au ca temă Marea Unire, publicate de Ion Agârbiceanu în perioada 1917-1920.

Un număr de treizeci de articole au fost transcrise din ediția princeps, O lacrimă fierbinte (Cuvinte către Oastea Ţării), Editura Librăriei Pavel Suru, București, 1918, cartea fiind publicată în plină cenzură germană, ca urmare a Păcii de la Buftea-Bucureşti. O parte din aceste articole au apărut inițial în ziarul România, care era distribuit şi soldaților de pe front, sau în Neamul românesc, al lui Nicolae Iorga. Broşura din 1918 a fost reeditată în 1991 (Ion Agârbiceanu, O lacrimă fierbinte (Cuvinte către Oastea Țării). Postfață de Radu Crețu, Editura Dokia, Cluj-Napoca, 1991). Restul articolelor (19 la număr) au fost preluate integral, în premieră, din ziarele epocii, în special din Patria, unde Ion Agârbiceanu devenise director.

                                                                   *

       Alexadra Ormenișan (n. 19 feb. 1993) este asistent de cercetare în cadrul Departamentului de Jurnalism și Media Digitală al Facultății de Științe Politice, Administrative și le Comunicării (FSPAC), din anul 2017. A urmat, la nivel licență, specializarea Jurnalism, din cadrul aceleiași facultăți (2011-2014), absolvind ca șefă de promoție, și masteratul Producție Media (2014-2016). În anul 2016 s-a înscris la doctorat, în cadrul Școlii Doctorale de Științe Politice și ale Comunicării, a Universității „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca. Teza de doctorat tratează publicistica scriitorului Ion Agârbiceanu, sub îndrumarea prof. univ. dr. Ilie Rad.

A activat ca jurnalist la Prima TV Târgu-Mureș (2009-2011), iar în anul 2014 s-a angajat la Look TV/Look Plus, ca reporter. Concomitent, a fost realizator și prezentator de știri la Radio Impuls (2015). A participat, de asemenea, la stagii de practică, la televiziuni precum Antena 1 Târgu-Mureș, Realitatea TV Cluj sau PRO TV Cluj.

Din anul 2017 este cadru didactic asociat la Departamentul de Jurnalism și Media Digitală al FSPAC, și susține seminarii precum Metodologia cercetării științifice, Tehnici de redactare: stilistică și mass-media, Istoria presei, Jurnalism TV, Jurnalism Radio, Tehnici TV, Tehnici de comunicare cu media sau Metode de cercetare.

A publicat articole științifice despre publicistica scriitorului Ion Agârbiceanu, în revistele Studia Ephemerides și Journal of Media Research, dar și alte studii, în volume colective: Industria media și învățământul jurnalistic (coord. Ilie Rad, 2014); Tradiții ale presei religioase din România (coord. Carmen Țâgșorean și Ilie Rad, 2017) și Marea Unire reflectată în mass-media (coord. Ilie Rad, 2018).

A fost coeditor la vol. V-VIII din opera lui Ion Agârbiceanu, apărute în colecția „Opere fundamentale”, sub egida Academiei Române, ediție care a primit Premiul Perpessicius, acordat de Muzeul Național al Literaturii Române, precum și la vol. Ion Agârbiceanu. Articole cu caracter ecleziastic (1903-1945), nominalizat, în 2018, la Premiul „Constantin Brâncoveanu”, al Fundației Alexandrion.

 

Debutul editorial al Alexandrei Ormenişan este primul volum care aduce în actualitate articole cu profil social-politic, extrase din presa vremii, ale lui Ion Agârbiceanu. Sperăm să fie un început de bun augur pentru autoare şi pentru destinul acestei cărţi şi să se adeverească o vorbă a lui Lucian Blaga: „Orice-nceput se vrea fecund.

 
 
 
 

Adaugă comentariu