Ajungem destul de dimineaţǎ în gara Iaşi. Mi-am amintit cǎ, în toamna anului 2008, am venit cu acelaşi tren, împrenǎ cu Doina şi Raluca Deac, pentru a lansa ediţia de interviuri Constantin Ciopraga, realizatǎ de mine, în colaborare cu Raluca. Pe peronul gǎrii ne aştepta însuşi venerabilul academician, împreunǎ cu Doamna Magda Ciopraga. De atunci am mai fost de multe ori la Iaşi, dar numai cu avionul.
De pe peron traversǎm piaţa gǎrii şi ajungem în autogara Codreanu, de unde luǎm un microbus pentru Chişinǎu. Trecem destul de repede prin vama Sculeni şi iatǎ-ne pe pǎmântul basarabean. Este acelaşi drum de beton, deteriorat din cauza timpului, fǎcut probabil pentru a se putea deplasa tancurile sovietice, care ne-a zdrâncǎnit pânǎ la destinaţie. Se vedea cǎ suntem dincolo de Uniunea Europeanǎ, fiincǎ chiar şi la noi drumurile sunt mai bune. Am ajuns la Chişinǎu în jurul prânzului. Luǎm un taxi, care ne duce, pentru 35 de lei moldoveneşti, pânǎ la Hotelul Cosmos, unde am mai stat. Şoferul vorbeşte perfect moldoveneşte, dar pe drum am ascultat muzicǎ … ruseascǎ! La recepţia hotelului ne vedem cu Ştefan Lǎpuşan, Xenia Negrea, Lucian Chişu şi alţi “congresmani”. Construit în perioada comunistǎ, Hotelul Cosmos a fost cumpǎrat de ucraineni, care nu au mai investit nimic în hotel, baza materialǎ a acestuia rǎmânând neschimbatǎ de câteva decenii. De altfel, deşi are 22 de etaje, doar 12 sunt folosite. Între recepţie şi lift, se aflǎ un om care se uitǎ atent la cine intrǎ şi iese din hotel. O rǎmǎşiţǎ a vechiului sistem, când supravegherea cetǎţenilor era un fapt banal (acest om ne va adresa, la plecarea din hotel, urarea “Cale fericitǎ!”).
Dupǎ o micǎ odihnǎ, ies cu Doina pe Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt. Vedem clǎdirile oficiale importante: Parlamentul, Preşedinţia, Guvernul, Arcul de Triumf, Catedrala, dar şi principalele magazine (Bucuria – pentru dulciuri, Cricova – pentru vinuri etc.). Numeroase case de schimb valutar, magazine elegante de modǎ, unde vânzǎtoarele vorbesc ruseşte, dar imediat “trec” pe româneşte, dacǎ doreşti ceva. Doar în piaţa agro-alimentarǎ auzi vorbindu-se exclusiv româneşte. Bieţii ţǎrani români, tot ei sunt pǎstrǎtorii limbii româneşti!
În parc, ne oprim la statuia lui Ştefan cel Mare, la bazǎ cǎruia erau nenumǎrate coşuri şi buchete de flori, trecem pe lângǎ statuia lui Puşkin şi ajungem repede pe Aleea Clasicilor. Ne fotografiem la busturile lui Grigore Vieru, Adrian Pǎunescu, privim cu atenţie celelalte statui. La baza fiecǎreia existǎ cel puţin o garoafǎ, dovadǎ a cultului pe care îl au basarabenii pentru monumentele istorice.
Dupǎ masǎ avem şedinţa bordului ARIP, apoi participǎm la Creanga de aur. Gala Studenţilor Performanţi, ediţia 2012, în Sala de festivitǎţi a Casei de Culturǎ a Universitǎţii de Stat a Moldovei. Gala urma sǎ fie finalizatǎ cu un concert, dar acesta a fost suspendat, din respect pentru memoria profesorului Tudor Arnǎut, prorector al Universitǎţii, decedat în urmǎ cu trei zile, într-un cumplit accident de circulaţie.
Luǎm cina la un restaurant franţuzesc, împreunǎ cu Silvia Grossu, Mihail Guzun, Vasile Ilincan şi Bogdan Bucur. Discutǎm despre viaţǎ şi istorie. Silvia ne spune multe lucruri neştiute despre comportamentul administraţiei româneşti din Basarabia, dupǎ unirea din 1918. Parcǎ unele sentimente antiromâneşti ale populaţiei ar putea fi explicate!