Dacǎ viaţa noastrǎ personalǎ ar decurge la fel ca a unui ziar, care îşi rostuieşte arhitectura cotidianǎ în funcţie de ştirea cea mai importantǎ a zilei, aş putea spune cǎ vestea cea mai importantǎ pentru azi mi-adat-o Marian, şi anume cǎ Editura Polirom l-a înştiinţat cǎ, în curând, îi va trimite spre semnare contractul la monumentalul volum, Istoria presei în date din România. Este o veste foarte bunǎ în primul rând pentru Marian, care a îndurat multe umilinţe pentru elaborarea acestui volum, apelând la amabilitatea şi generozitatea unor colegi, bibliotecari şi prieteni, care au lucrat voluntar la acest proiect, în timp ce milioane de euro se duc pe proiecte în urma cǎrora nu rǎmâne nimic. Va fi o victorie şi pentru ARIP, fiindcǎ aceastǎ lucrare va legitima şi mai mult asociaţia noastrǎ, creatǎ la sugestia aceluiaşi Marian Petcu. În fine, va fi şi pentru mine o micǎ victorie, fiindcǎ presa din Cluj a fost inventariatǎ de o echipǎ de studenţi, coordonaţi de mine. Desigur, vom face o masǎ rotundǎ, la care îi vom invita pe cei mai buni specialişti în istoria presei româneşti, pentru a fi subliniate meritele acestei lucrǎri monumentale. Mǎ întreb ce vor spune neamicii acestui proiect, atunci când vor vedea cartea pe masǎ.
Mǎ gândesc chiar sǎ instituim un premiu la ARIP, pentru cercetarea ştiinţificǎ – sǎ spunem cu numele lui G. Bariţiu –, care sǎ fie acordat unor lucrǎri importante din domeniul cercetǎrii presei. Primul care s-ar cuveni sǎ ia acest premiu este chiar Marian Petcu, pentru lucrarea sa.
Tot azi am avut o discuţie cu domnul Adrian Şerban, de la Polirom, în legǎturǎ cu ediţia memorialisticǎ Mihai Beniuc. Mai mult ca sigur, ediţia va fi în cele din urmǎ acceptatǎ. Va trebui sǎ discut cu Doamna Leontina Beniuc, sǎptǎmâna viitoare, când mǎ voi duce în Capitalǎ, toate problemele legate de moştenire.