Doina Rad; Ilie Rad, În Peru, pe urmele incaşilor. Jurnal peruan (8-25 octombrie 2023), interviuri şi articole (Casa Cărţii de Ştiinţă, Cluj-Napoca, 2024)

D

După volumul O călătorie la capătul lumii (Editura Tribuna, Cluj-Napoca, 2019), care s-a bucurat de succesul pe care îl au astăzi cărţile de călătorii, Doina şi Ilie Rad revin cu un volum asemănător ca profil: În Peru, pe urmele incaşilor. Jurnal peruan (8-25 octombrie 2023), interviuri şi articole (Casa Cărţii de Ştiinţă, Cluj-Napoca, 2024).

În nişa în care se încadrează, lucrarea este cea mai complexă scrisă în România despre Republica Peru. Aşa cum se arată şi în subtitlul cărţii, ea este rezultatul unei călătorii de trei săptămâni în Peru, călătorie surprinsă sub forma unor note zilnice din perioada amintită (8-25 oct. 2023), care a coincis cu vizitarea celor mai importante obiective turistice din Peru: liniile şi geoglifele de la Nasca, canionul Colca şi Cruz del Cóndor, Insula plutitoare Uros, Cusco, fosta capitală a Imperiului Incaş, Machu Picchu, Muntele Curcubeu, trei zile în jungla amazoniană, turul capitalei Lima etc.

A doua secţiune importantă a cărţii este alcătuită de cele trei interviuri cu actualul ambasador al Republicii Peru în România, E.S. Félix Ricardo Américo Antonio Denegri Boza, cu ambasadoarea României în Peru, E.S. Camelia Ion-Radu, şi cu E.S. Gabriel Gafiţa, fost ambasador al României şi în Republica Peru. Cele trei interviuri oferă multe informaţii în premieră, care nu se găsesc nici în lucrările de specialitate.

De mare interes este secţiounea a III-a, consacrată scriitorului peruan, Mario Vargas Llosa, laureat Nobel pentru Literatură, în 2010, care a primit, în 2013, la propunerea Facultăţii de Litere (decan: prof. univ. dr. Corin Braga), titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii „Babeş-Bolyai”. Cititorii vor găsi în carte un reportaj în premieră, de la casa natală a scriitorului, din Arequipa, apoi un Prolog la elogiul lui Mario Vargas Llosa, rostit de Rectorul de atunci al Universităţii „Babeş-Bolyai”, acad. Ioan-Aurel Pop, textul Laudatio, prezentat de prof. univ. dr. Corin Braga, conferinţa de răspuns a scriitorului, precum şi transcrierea discuţiei de la Facultatea de Litere, între domnii Mario Vargas Llosa şi Gabriel Liiceanu, cu tema Am putea trăi fără să evadăm în ficţiune?

În fine, la capitolul „Diverse” se publică o amplă cronică la volumul Alternativă la fuga în Egipt, de Gabriel Gafiţa, o carte scrisă integral în Pru, dar vorbind despre persoane şi mentalităţi sută la sută româneşti, precum şi un articol despre un artist discret, sculptorul Mircea Cornel Rusu, autorul, între altele, şi al celebrei statui în marmură a Reginei Maria, amplasată la Alba Iulia (artistul făcând parte din grupul turiştilor care au vizitat Peru).

Cartea are 364 de pagini, cu 347 de fotografii (din care doar 6 sunt alb-negru, restul fiind fotografii color), care ilustrează capitolele cărţii. Zeci de fotografii sunt absolut inedite, fiind oferite de cei trei ambasadori, altele, în majoritate, fiind făcute de cei doi autotri şi de colegi de excursie, toate fotografiile fiind atribuite (în cazul celor 65 de fotografii luate de pe Internet, precizându-se sursele respective).

Alături de experienţele trăite de cei doi autori, volumul se bazează şi pe o importantă bibliografie ştiinţifică şi literară, din spaţiul românesc, dar şi din cel spaniol sau de limbă engleză.

Cartea marchează şi un eveniment important: împlinirea a 85 de ani de relaţii diplomatice între România şi Republica Peru.

*

Cartea va fi lansată marţi, 18 iunie 2020, începând cu ora 12,00, în sala „Ioan Muşlea” a Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca, despre carte vorbind criticul literar Constantina Raveca Buleu şi Prof. univ. dr. Ovidiu Pecican, cei doi autori ai cărţii, moderator fiind asist. univ. dr. Marius Mureşan, care a fost redactorul şi tehnoredactorul cărţii.

 

1 comentariu

  • Felicitări. Sunt convinsă că evenimentul lansării va fi deosebit. Voi fi prezentă.