Doamna Ana Blandiana la Cursurile de vară ale UBB

D

La tradiţionalele cursuri de vară, de limbă, cultură şi civilizaţie românească, organizate de Universitatea “Babes-Bolyai”, colega şi colaboratoarea mea, dr. Carmen Tâgşorean, de la Centrul de Cooperări Internaţionale al UBB, m-a rugat să moderez întâlnirea cu Doamna Ana Blandiana, invitata de onoare la aceste cursuri.  Carmen mi-a cerut să-i fac scriitoarei şi o prezentare, în care am spus, în esenţă, următoarele:

Ana Blandiana este unul dintre cei mai importanţi scriitori români contemporani. Iar dintre aceştia, este scriitorul cel mai apropiat de Premiul Nobel pentru Literatură. Spun asta, gândindu-mă la cele circa 100 de volume publicate în cele mai diverse limbi străine (de la germană, franceză, engleză, rusă, spaniolă  până la estonă, letonă, poloneză, bulgară, albaneză, sârbă, maghiară, macedoneană etc.), volume finanţate exclusiv de editurile care le-au tipărit, nu sponsorizate de statul român, cum se întâmplă în cazul altor autori români, aspiranţi la Premiul Nobel.

Ana Blandiana îşi publică volumele exclusiv la Editura Humanitas, cea mai prestigioasă editură din România. A publicat peste treizeci de volume de versuri în limba română şi peste douăzeci de cărţi de proză, eseistică, memorialistică şi publicistică (Fals tratat de manipulare, din 2013, fiind un volum emblematic în acest sens). În anul 1982 a fost distinsă cu Premiul Herder, unul dintre cele mai prestigioase premii din spaţiul european. Este membru al Academiei Române.

A participat la numeroase festivaluri de poezie din lume, conferenţiind şi susţinând lecturi publice în multe oraşe de pe mapamond. Iată o întâmplare relatată de criticul literar Alex Ştefănescu, în recenta lui carte, Timp retrăit (Curtea Veche Publishing, Bucureşti, 2022, p. 447-448): “În decembrie 2019, mergând la Hong Kong, pentru o manifestare literară internaţională (erau prezenţi acolo optzeci de scriitori importanţi din diferite ţări), Ana Blandiana a aflat de la translatorul ei că mii de studenţi, participanţi la marea şi dramatica demonstraţie anticomunistă de care s-a vorbit în toată lumea, s-au baricadat în perimetrul Politehnicii şi sunt asediaţi de poliţie. Aveau nevoie de o poezie, care să-i solidarizeze şi să-i încurajeze […]. Ana Blandiana le-a oferit tocmai poezia Dies ille, dies irrae, în versiune engleză, care a devenit astfel, pentru moment, un fel de imn al <<golanilor>> din Hong Kong!”

Ana Blandiana a luat zeci de premii: ale uniunii Scriitorilor din România (1970, 1977, 1982, 2000), Premiul “Mihai Eminescu” al Academiei Române (1970), Premiul Naţional de Poezie “Mihai Emienscu” (1997), Premiul Opera Omnia al Uniunii Scriitorilor din România (2001), mai multe premii oferite în Italia, Spania, Slovenia, Serbia etc. Este Doctor Honoris Causa al unor Universităţi din România (inclusiv Universitatea “Babeş-Bolyai”), Spania, Bulgaria etc.         Ana Blandiana este Preşedintă a PEN-Clubului Român. Din 1991, preşedinte şi vicepreşedinte al Alianţei Civice, din 1995 fiind preşedinte la Fundaţia Academia Civică, în cadrul căreia şi sub egida Consiliului Europei, a înfiinţat, împreună cu soţul ei, scriitorul Romulus Rusan, Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței de la Sighet, instituţie cu profil unic în lume. Membră a Academiei Europene de Poezie, a Academiei de Poezie „Stéphane Mallarmé” și a Academiei Mondiale de Poezie (UNESCO).

Participarea Doamnei Ana Blandiana la Cursurile de Vară, organizate de Universitatea “Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, este o mare onoare şi o şansă unică pentru cursanţi – de a se întâlni şi de a dialoga cu unul dintre marii scriitori ai lumnii contemporane.

Adaugă comentariu