C O M U N I C A T
privind decizia instanţei în legătură cu Muzeul “Octavian Goga” de la Ciucea
Asociaţia Română de Istorie a Presei, al cărei obiectiv este şi acela de conservare a patrimoniului cultural naţional, a luat act, cu îngrijorare, de o decizie a Curţii de Apel Bucureşti, prin care Castelul de la Ciucea, aflat în subordinea Consiliului Judeţean Cluj, a fost pierdut în instanţă.
Ȋn ziarul clujean Făclia, din 16 decembrie 2014, jurnalistul Cosmin Puriş, care a urmărit desfăşurarea procesului, a publicat articolul Consiliul Judeţean Cluj a pierdut Complexul Muzeal ”Octavian Goga” de la Ciucea, din care aflăm următoarele: “Complexul Muzeal <<Octavian Goga>> de la Ciucea a fost pierdut de statul român. Justiţia română a dispus ieri (15 decembrie, n. n.) că Ansamblul Muzeal de la Ciucea nu mai poate rămâne în proprietatea Consiliului Judeţean Cluj şi trebuie trecut în proprietatea urmaşilor Veturiei Goga. Practic, Curtea de Apel Bucureşti a admis cererea formulată de urmaşii Veturiei Goga, prin care au solicitat constatarea nulitãţii absolute a donaţiei fãcute de soţia poetului, Statului Român, repunerea în posesie a complexului de clãdiri. Totodată, se solicită şi despăgubiri pentru bunurile care nu mai pot fi restituite în naturã.”
Se cunoaşte, dintr-o mărturie a scriitorului şi ambasadorului Ion Brad, că în 1944, în drumul lor spre Budapesta, soldaţii Armatei Roşii au vrut să încarce în camioane toate bunurile de la Ciucea, care au fost salvate, în ultimul moment, la intervenţia lui Petru Groza.
Iată că, ce nu s-a întâmplat în vremurile grele ale războiului, se petrece în deplină libertate.
Sentinţa nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs în 15 zile de la comunicare.
Sperăm că organele în drept, respectiv Consiliul Judeţean Cluj, să conteste în termenul legal decizia Curţii de Apel Bucureşti, pentru ca Muzeul de la Ciucea să rămână în proprietatea Consiliului Judeţean Cluj.
Trecerea în proprietate privată a unui patrimoniu de interes naţional presupune că noii deţinători vor respecta dorinţa proprietarilor iniţiali, de a conserva şi de a valorifica bunurile dobândite, în integralitatea lor. Or, solicitanţii nu au probat în instanţa judecătorească astfel de competenţe. Prin urmare, deşi poate fi legal, demersul lor nu este şi moral, în absenţa probelor materiale indubitabile, prin care pot dovedi că vor lăsa în circuitul public eventualele proprietăţi dobândite. A valorifica un patrimoniu presupune competenţe speciale, nu doar simpla administrare a acestuia. Cum ar putea omagia noii proprietari memoria lui Octavian Goga, pe măsura valorii acestuia? Legiuitorii nu s-au gândit, iar pretendenţii nu au probat.
Facem un apel la Ministerul Culturii, la Uniunea Scriitorilor din România, la asociaţiile culturale, la intelectualii acestei ţări, să se solidarizeze cu noi, pentru a salva, în ultimul ceas, bunurile de la Ciucea, conform dorinţei testamentare a celor care le-au deţinut.
Vom iniţia, în acest sens, şi o petiţie online, care să fie semnată de către cei care sunt de acord cu apelul nostru.
Prof. univ. dr. Ilie Rad,
Preşedintele Asociaţiei Române de Istorie a Presei
Cluj-Napoca, 17 decembrie 2014
Comunicat ARIP – Document Word