La 2 iulie 2019 s-au împlinit 100 de ani de la naşterea scriitorului Ştefan J. Fay. În cinstea acestui eveniment, Doina Rad a publicat prima monografie dedicată scriitorului: Ştefan J. Fay sau Cercul care se închide (Editura Şcoala Ardeleană, Cluj-Napoca, 2019).
Încă înainte de apariţia cărţii, am stabilit, împreună cu fiul scriitorului, Consulul General Onorific al României la Nisa, domnul Ştefan Grigore de Faÿ, să facem o lansare a acestei lucrǎri (elogios comentată în România literară și ȋn alte reviste și ziare) la Nisa, acolo unde scriitorul a trǎit şi a creat în ultimii săi 10 de ani de viaţă (1999-2009). Din motive obiective (între care şi pandemia, de la începutul anului 2020, care a blocat şi acţiunile culturale), acest lucru nu s-a putut face. Abia la 4 septembrie 2021 a fost posibilă acţiunea preconizată în urmă cu trei ani.
Evenimentul a avut loc la Vila Eurêka, unde a trăit Ştefan J. Fay, care este şi sediul Consulatului României la Nisa, în prezenţa unor înalţi demnitari ai statului român: Excelenţa Sa, Domnul Sergiu Nistor, consilier al Preşedintelui României, Excelenţa Sa, Domnul Luca Niculescu, Ambasadorul României în Franţa. Au mai participat ÎPS Iosif, Arhiepiscop şi Mitropolit al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale şi Meridionale (sub a cărei jurisdicţie funcţionează în prezent circa 50 de parohii, din Anglia, Belgia, Elveția, Franța, Irlanda, Italia, Olanda, Portugalia, Spania). Au mai participat domnul Bernard Asso, reprezentant al Consiliului Departamental al Alpilor Maritimi, cu capitala la Nisa (de numele căruia se leagă existența singurei Catedre UNESCO de cinema, la care România este membru fondator), dr. Constantin Turchină, Consulul Onorific al României la Monaco, domnul Lilian Moraru, Consulul General al Republicii Moldova la Nisa, domnul Călin Humă, Consulul Onorific al României la Winchester (Anglia), consuli onorifici ai altor țări (Polonia, Ţările de Jos, Burkina Faso ş.a.), Horia Lapteş, cineast, stabilit la Paris, preoţii Radu Totelecan, protopop, şi soţia sa, Simona Totelecan, mezzosoprană la Opera din Nisa, Pr. Ioan Hotenschi cu soţia Nelly, cunoscută pianistă, Liliana Eschwey, manager al Hotelului The Jay, hotelul fiind implicat în numeroase acţiuni culturale (denumirea sa completă este, de altfel, The Jay Hotel by Happy Culture), membri ai familiei, prieteni şi colegi ai organizatorilor.
La începutul manifestării, domnul Ştefan Grigore de Faÿ, fiul scriitorului, i-a salutat ceremonios pe cei prezenţi. A luat cuvântul apoi Domnul Sergiu Nistor, consilier al Preşedintelui României, Domnul Klaus-Werner Iohannis, din partea căruia i-a oferit Medalia Aniversară “Centenarul Marii Unirii” Doamnei Ariadna Ioana Glavce de Faÿ, arhitect, “în semn de apreciere pentru efortul depus în vederea păstrării identităţii naţionale şi a răspândirii valorilor culturale româneşti, pentru dăruirea cu care s-a implicat în organizarea de evenimente dedicate Centenarului Marii Uniri”, după care a fost evocatǎ viața și activitatea culturalǎ a scriitorului Ștefan J. Fay, de cǎtre nepoții şi nora acestuia, Ștefan, Sergiu şi Noémie de Faÿ.
În continuare, domnul Ştefan Grigore de Faÿ a prezentat, pe scurt, cele două cărţi lansate în premieră, ȋn Franța: Doina Rad, Ştefan J. Fay sau Cercul care se închide (2019), respectiv Ştefan J. Fay şi Stéfan Grigore de Faÿ, Povestea pianului Erard 5829 (ediţie bilingvă, română-franceză, Éditions Euréka, Nice, 2021). Pentu participanţii la manifestare, au fost disponibile şi două titluri semnate de Ştefan J. Fay: Monseniorul Vladimir Ghika. Schiţă de portret european. Ediţie specială bilingvă, română şi franceză, cu ocazia beatificării, Bucureşti, 31 august 2013, Sawas, Nice, 2013, respectiv Transilvania. Un mileniu în 51 de ani. Ediţie specială bilingvă, cu ocazia Centenarului Marii Uniri a României, Sawas, Nice, 2018.
Monografia semnată de Doina Rad (inventariată deja în marile biblioteci din România şi în Biblioteca Congresului American) a fost prezentatǎ pe larg de autoarea însăşi, care a explicat titlul lucrǎrii, arǎtȃnd cǎ volumul urmǎrește atȃt viața și opera unui scriitor complex, cȃt și destinul familiei de Faÿ, ale cǎrei origini pornesc din Franţa, ajungȃnd la curtea regelui Ungariei, Bela IV, poposind ȋn Transilvania și revenind, ȋn ultimele decenii, ȋn Franța (închizându-se astfel cercul). Reprezentanții acestei familii au scris pagini ȋnsemnate ȋn istoria umanitǎții, prin ȋnalți preoți, 81 de cavaleri ai Ordinului de Malta (ei fiind ȋntre primii cavaleri de Malta), un principe al Transilvaniei (Ioan Kemény), un deputat al secuilor ȋn primul Parlament al Romȃniei unite (Iosif de Fay, ale cărui discursuri au fost lăudate de Nicolae Iorga) și alții.
Al doilea volum lansat, Povestea pianului Erard, cuprinde evocarea destinului absolut fascinant al pianului la care George Enescu a cântat mai bine de un deceniu, pian moștenit de Voica de Fay (soţia scriitorului), descendentǎ a mai multor familii boierești din Moldova.
Pianul a fost cumpărat la 19 iulie 1883, de la Manufactura Erard din Paris, de către colonelul George Catargi, pentru Palatul Regal de la Belgrad, la cererea Regelui Milan I al Serbiei, fiul româncei Elena Maria Catargi. La moartea Regelui Milan I, după 18 ani de folosinţă la Belgrad, pianul este adus definitiv în România, ajungând mai întâi la conacul de la Răducăneni, apoi la Oneşti, fiind moştenit de Voica Bogdan, căsătorită cu Ştefan J. Fay.
În 1946, familia de Fay se stabileşte la castelul din comuna Bichiş, jud. Mureş, moştenit de Ştefan J. Fay, castel în care se născuse, în 1607, Ioan Kemény, ajuns Principe al Transilvaniei, străbun al baroanei Gabriela Kemény, mama lui Ştefan J. Fay (de aici titlul celui mai cunoscut roman al lui Ştefan J. Fay, Moartea Baroanei).
Confiscat de regimul comunist, pianul este răscumpărat, în 1998, de Stéfan Grigore de Faÿ şi dus la Paris, apoi, în 1999, la Nisa, unde se mută familia de Fay. În 2017 este trimis, la Kalitz, în Polonia, unde a fost restaurant, în doi ani şi nouă luni! În fine, la 4 septembrie 2021, la acest pian, care a cunoscut “71 de ani de muţenie” şi un traseu de 10.000 de km, cunoscuta pianistă de origine română, Doamna Dana Ciocârlie, a susţinut un concert excepţional.
În final, strănepoţii lui Ştefan J. Faÿ, Violaine şi Philibert de Faÿ, au dezvelit o placă memorialǎ, care va fi amplasată pe clădirea Vilei Eurêka, având următorul conţinut, exclusiv în limba franceză: “Ştefan J. Fay/ Baron Ştefan Vasile Andrei de Faÿ, patriot franco-român, revelator al istoriei României, pictor, sculptor, dar mai ales scriitor, [decorat cu] Ordinul Meritul Cultural Român.
A trăit în această vilă, Eurêka, începând din anul 1999.
Aici a scris până în ultima sa zi, 26 mai 2009, când pleacă «în altă galaxie».
A venit pe lume la 2 iulie 1919, la Seuca, în Transilvania românească, acum 100 de ani.”
Acţiunea s-a terminat, cum spuneam, cu un concert susţinut la pianul Erard de către celebra pianistă de origine română, Doamna Dana Ciocârlie, concert care a cuprins piese de Paul Constantinescu şi Béla Bartók, încheindu-se cu Rapsodia română, adaptată de George Enescu pentru pian. Alt cerc care se închide.
A doua zi, l-am omagiat pe scriitor și la Cimitirul Caucade (cel mai mare cimitir din zonă), depunȃnd flori şi aprinzȃnd o lumânare la mormântul unde îşi doarme somnul de veci şi Ştefan J. Fay, cel care obişnuia să spună că “mor doar cei uitaţi!”