În perioada 16-18 mai 2013, un grup de studenţi jurnalişti clujeni (însoţiţi de asistentele universitare doctorande Angela Câmpan, Otilia Mureşan, Adela Tetean-Vinţeler şi de semnatarul acestor rânduri) au participat la excursia anualǎ tradiţionalǎ de documentare, în Capitalǎ.
Ca şi în excursiile anterioare, unul din obiectivele importante a fost întâlnirea cu un fost şef de stat al României, în cazul de faţǎ studenţii având privilegiul de a se întâlni cu Preşedintele Emil Constantinescu (anterior, ei s-au întâlnit cu Regele Mihai, în 2011, şi cu Preşedintele Ion Iliescu, în 2012, în 2013 urmând sǎ se întâlneascǎ cu Preşedintele Traian Bǎsescu). Desfǎşuratǎ la Fundaţia pentru Democraţie, din Bucureşti, întâlnirea cu Preşedintele Emil Constantinescu a fost una emoţionantǎ, studenţii aflând lucruri inedite privind copilǎria, adolescenţa şi studenţia Preşedintelui, reflecţii privind experienţa sa de viaţǎ etc.
A urmat apoi o vizitǎ la Televiziunea Românǎ, amfitrion fiind, ca şi în anii precedenţi, cunoscutul realizator de televiziune, Gabriel Giurgiu, care ne-a condus prin toate studiourile şi platourile televiziunii naţionale, poposind mai mult în celebrul Studio 4, care a transmis Revoluţia Românǎ, din decembrie 1989.
La Muzeul Naţional de Istorie al României am admirat obiectele expuse în expoziţia privind istoria Chinei, cu celebrii soldaţi din teracotǎ, copia Columnei lui Traian, dar şi o parte din Tezaurul României (Tezaurul de la Pietroasele, jud. Buzǎu, descoperit în 1837, care a aparţinut goţilor şi care a fost dus în Rusia Ţaristǎ, în 1917, revenined în ţarǎ în 1956 – la ceremonia de predare a tezaurului, de la Moscova, participând, între alţii, şi Tudor Arghezi). Tot la acest muzeu am admirat coroana regalǎ a României, realizatǎ din oţelului unui tun turcesc, capturat la Plevna, în rǎzboiul din 1877-1878, coroana purtatǎ de Regina Elisabeta, la ceremonia proclamǎrii României ca Regat (10 mai 1881), coroana purtatǎ de Regina Maria, la încoronarea de la Alba Iulia, din 15 octombrie 1922.
Momente la fel de interesante, pentru studenţi, au fost şi celelalte obiective ale excursiei: vizita la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicǎrtii, din Bucureşti (amfitrion fiindu-ne conf. univ. dr. Marian Petcu), întâlnirea şi discuţiile cu jurnalista Corina Caragea, îndrǎgita prezentatoare a ştirilor sportive, de la PROTV, vizita la Muzeul Naţional de Istorie Naturalǎ “Grigore Antipa” (unde unii studenţi au putut vedea controversata expoziţie te trupuri umane, “The Human Body” , despre care am aflat cǎ ea se va organiza şi la Cluj-Napoca), plimbǎrile prin Cişmigiu, Cimitirul Bellu, pe Calea Victoriei etc.
Toţi studenţii vor primi câte un CD şi un DVD, cu fotografiile, respectiv cu secvenţele filmate în principalele momente ale vizitei, care se vor adǎuga la zestrea lor de amintiri din anii studenţiei.
Cea de-a IV-a excursie anualǎ, la Bucureşti, a studenţilor jurnalişti clujeni (16-18 mai 2013)
C