Ce li se reproşeazǎ studenţilor jurnalişti!

C

         Într-o emisiune recentǎ, de la un post local de televiziune, un jurnalist clujean tunǎ şi fulgerǎ împotriva studenţilor jurnalişti, care, vezi doamne, nu ştiu sǎ facǎ o ştire! Vinovaţi sunt, desigur, profesorii lor, care n-au lucrat o zi într-o redacţie, care n-au scris în viaţa lor o ştire etc. Problema este mult mai complexǎ, chiar ar merita dezbǎtutǎ într-o emisiune, fǎrǎ speranţa cǎ se va schimba ceva în urma acestei emisiuni.

          În orice caz, s-a nimerit ca azi, la cursul de stilisticǎ, sǎ discutǎm tocmai despre “stilistica ştirilor”. Am avut vreo cinci ştiri din presa localǎ, din diverse ziare şi portaluri de ştiri, şi la fiecare stire, studenţii singuri au identificat cel puţin 7-8 greşeli (de redactare, de stil, de ortografie, de punctuaţie etc.). Cine nu ştie sǎ scrie o ştire?

          Am adresat o scrisoare Comandantului Diviziei 4 Infanterie „Gemina” din Cluj-Napoca, prin care am solicitat:

          1. Aprobarea de a face o vizitǎ la redacţia revistei Orizont militar, în orice zi de marţi, între orele 10,00-12,00, împreunǎ cu 35 de studenţi jurnalişti, care urmeazǎ cursul Istoria presei româneşti, pentru a vedea modul în care se tipǎreşte aceastǎ importantǎ publicaţie militarǎ.

          2. Având în vedere cǎ revista Orizont militar este printre puţinele publicaţii care se tipǎreşte pe tipar înalt, din teama cǎ, la un moment dat, aceastǎ formǎ de tipǎrire va fi înlocuitǎ, iar generaţiile viitoare de studenţi nu vor mai şti cum s-au tipǎrit, timp de peste 300 de ani, ziarele şi revistele noastre, am solicitat aprobarea  ca o echipǎ de la Studioul UBBTV, din cadrul facultǎţii noastre, sǎ realizeze un film documentar despre tipografia revistei Orizont militar.

          Sper ca rǎspunsul sǎ fie unul pozitiv.

 

Adaugă comentariu