
De la fereastra apartamentului nostru vǎd mai mulţi arbori (tei, corcoduşi şi un salcâm), cǎrora le urmǎresc evoluţia, în funcţie de anotimp. Mǎ încântǎ mai ales faza în care sunt înfloriţi, care demonstreazǎ, încǎ o datǎ, ce miracole extraordinare ascunde natura. Şi mereu îmi aduc aminte de vorbele spuse de Brâncuşi (le citez din memorie, dar sper cǎ destul de exact): ”Nu vom putea fi niciodatǎ suficient de recunoscǎtori pǎmântului care ne-a dat naştere!” Totul depinde de noi, pentru a putea descoperi aceste frumuseţi, aceste miracole. Şi de fiecare datǎ când vǎd asemenea frumuseţi, îmi spun cǎ schimbarea naturii, în funcţie de anotimpuri, îi dǎ omului senzaţia cǎ el este veşnic şi natura este trecǎtoare, când, se ştie foarte bine, situaţia se prezintǎ exact invers.
Luna mai a fost şi a rǎmas o lunǎ de mare inspiraţie pentru poeţi. Aş face parcǎ o antologie numai cu poezii inspirate de florile lunii mai. De la Valţul rozelor, a lui Macedonski, pânǎ la Risipei de dedǎ Florarul, a lui Lucian Blaga (cu acele magnifice versuri din final: „Visand, intrezarim prin doruri –/ latente pulberi aurii-/ Paduri ce ar putea sa fie/ si niciodata nu vor fi.”) Acum m-a fascinat poezia Au înnebunit salcâmii, de poetul basarabean Arhip Ciubotaru, pe care Tudor Gheorghe a pus-o pe note.
Dar iatǎ poezia:
Au înnebunit salcâmii
De atâta primăvară,
Umblă despuiaţi prin ceruri
Cu tot sufletu-n afară.
Şi l-au scos de dimineaţă
Alb şi încărcat de rouă
Cu miresme tari de ceruri
Smulse dintr-o taină nouă.
Au înnebunit salcâmii
Şi cu boala lor odată
S-a-ntâmplat ceva îmi pare
Şi cu lumea asta toată.
Păsările aiurite
Îşi scot sufletul din ele
Pribegind de doruri multe
Călătoare printre stele.
S-a-mbătat padurea verde
Nu mai e aşa de calmă,
Ţine luna lunguiaţă
Ca pe-o inimă în palmă.
Nu-mi vezi sufletul cum iese
În haotice cuvinte,
Au înnebunit salcâmii
Şi tu vrei să fiu cuminte?
Pe Youtube existǎ multe linkuri cu aceastǎ poezie, în interpretarea lui Tudor Gheorghe. La un moment dat am gǎsit o versiune cu imagini alcǎtuite numai din flori de salcâm. Nu o mai gasesc. Dar meritǎ ascultatǎ şi aceasta: http://www.youtube.com/watch?v=aJq2VAnfPtw