100 de năndreni donatori
Moto: “În cimitirul greu de prune
Se mută satul, rând pe rând.”
(Ion Horea, Cântec târziu)
Dragi consăteni,
Cu ocazia sărbătorii de Florii, am fost în cimitirul satului nostru natal, Nandra, unde s-a ţinut o slujbă de pomenire a celor îngropaţi în cimitir. Înainte de slujbă, am fost în partea dinspre biserică a cimitirului, căutând mormântul soldatului necunoscut, unde mergeam, elevi fiind, de Ziua Eroilor, să depunem flori. Nu am putut ajunge până acolo, din cauza pădurii – fiindcă este o adevărată pădure în zona în care sunt îngropaţi moşii şi strămoşii noştri. M-a cuprins o adâncă tristeţe văzând starea în care este cimitirul. La această tristeţe s-a adăugat indignarea observând că în acea parte a cimitirului, mai aproape de drum, oameni iresponsabili au dat foc vegetaţiei uscate. Dar odată cu vedetaţia, au ars şi numeroase cruci de lemn, un atentat la memoria celor îngropaţi acolo. Nu este singurul act de barbarie făcut de unii năndreni, după cum veţi vedea din monografia satului, aflată în pregătire (amintesc doar profanarea mormântului ilustrului preot din sat, George Spinean, născut la 9 aprilie 1866, care a fost îngropat în curtea fostei bisercii de lemn, devenită apoi curtea Căminului Cultural, a cărui cruce a fost mutată în curtea actualei biserici, dar numai crucea, mormântul fiind lăsat de izbelişte; arderea arhivei bisericii, la renovarea acesteia, din 2010, etc.). Preotul George Spinean a fost în corespondenţă cu faimosul năndrean, Nicolae Brudan-Poruţiu Perry, plecat în 1906 în America şi revenit în ţară în 1926, ca reprezentant al Companiei Ford.
Pe acest fond de indignare, am cerut (eu şi prietenul nostru, col. Andrei Brudan) Domnului Părinte Lucian Bucea să luăm cuvântul după slujbă, deşi cunoşteam vorba că nimeni nu poate fi profet în satul său!
Am propus ca fiecare năndrean să doneze 100 de lei, bani care să fie folosiţi pentru întreţinerea cimitirului (defrişarea pădurii din cimitir, cositul ierbii de cel puţin două ori pe an, confecţionarea unui mic container, la intrarea în cimitir, unde oamenii să arunce coroanele şi florile uscate, candelele uzate etc.). Pe loc s-au colectat circa 500 de lei, daţi de cei care nu locuiesc în sat.
Năndrenii din alte localităţi vor putea trimite banii prin mandat poştal simplu, pe adresa: Maria Duma, sat Nandra, com. Bichiş, jud. Mureş, sau îi pot depune în contul deschis la Banca Transilvania, IBAN R086BTRLRONCRT0055110502, titular fiind Diana Făurar (fiica Mariei Duma).
Cum eu am o bază de date făcută cu ocazia pregătirii monografiei satului, m-am angajat să trimit această scrisoare unui număr de 100 de năndreni, care vor fi trecuţi, în ordine alfabetică, pe un tabel.
Luându-şi în serios sarcina, Doamna Maria Duma şi-a cumpărat deja un chitanţier, pentru a elibera chitanţe celor care vor da banii cash.
În toamnă, cu ocazia primei ediţii a Întâlnirii Fiilor Satului, Maria ne va furniza o situaţie cu lista celor 100 de năndreni şi suma pe care aceştia au donat-o, precum şi situaţia cheltuielilor efectuate din banii colectaţi (“Aici sunt banii Dvs.!”). În cazul în care suma este depusă la bancă de o altă persoană, vă rog să comunicaţi Doamnei Maria Duma-Ciucă numele donatorului, altfel numele real al depunătorului nu poate fi identificat (telefonul Doamnei Duma: 0753-920 042).
În dreptul numelor care nu au donat nimic, se va trece o liniuţă. Eu sper însă ca tabelul să fie fără liniuţe!
Pentru a se colecta un fond consistent, Grupul de Iniţiativă Strategică, privind marcarea celor 710 ani de la prima atestare documentară a satului Nandra, a decis ca, în cazul existenţei mai multor fraţi din aceeaşi familie, fiecare frate sau soră să doneze 100 de lei, urmând ca această cerinţă să fie modificată în viitor, în funcţie de necesităţi.
Printr-o coincidenţă, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat anul 2021 în Patriarhia Română ca Anul comemorativ al celor adormiţi în Domnul; valoarea liturgică şi culturală a cimitirelor.
După ce cimitirul din Nandra va fi curăţat “lună şi bec”, cum a spus Părintele Lucian Bucea, voi scrie un articol şi îl voi publica în ziarul Cuvântul liber din Mureş, pentru ca şi alţii să ia exemplul năndrenilor!
Sunt convins că, făcând acest gest superb, vă manifestaţi dragostea şi respectul faţă de strămoşii Dvs., îngropaţi în Nandra, faţă de localitatea în care v-aţi născut. Veţi ajunge la concluzia unui mare filosof: “Dăruind, vei dobândi!”
La manifestările din toamnă, vom include în program şi vizitarea cimitirului!
Cu cele mai frumoase gânduri,
Ilie Rad Cluj-Napoca, 4 mai 2021